Hrvatski radio

Prvi program

Brkati studeni

22.11.2022.

12:13

Autor: Sandra Erak

doktori o muškom zdravlju

doktori o muškom zdravlju

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Jeste li primijetili ovoga mjeseca malo više brkatih doktora? Ne trebate se čuditi, puštanje brkova najvidljiviji je znak sudjelovanja u Brkatom studenom. Naime, studeni zovu i "brkati studeni" jer zdravstveno aktivistički pokret MOVEMBER poziva muškarce da puste brkove i bradu kako bi skrenuli pozornost i senzibilizirali javnost na tipične muške bolesti. 


Najviše se govori o raku prostate i raku testisa, a pridružuje im se i mentalno zdravlje. Gosti emisije Izaberi zdravlje su bili specijalist obiteljske medicine prof. dr. med. Hrvoje Tiljak, pročelnik Zavoda za onkološku i rekonstruktivnu urologiju KBC Zagreb doc. dr. sc. Tvrtko Hudolin i psihijatar i psihoanalitičar dr. med. Hrvoje Handl iz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan Jankomir.


Od raka prostate u našoj zemlji godišnje oboli oko 2800 osoba. Umire oko 800 oboljelih. U gotovo 90% slučajeva javlja se kod muškaraca starijih od 60 godina, a incidencija je u porastu. 


Rak testisa češće se javlja kod mlađih muškaraca, najčešće (preko 80%) prije 50. godine života. U Hrvatskoj od njega godišnje oboli oko 200 muškaraca. U usporedbi s drugim sijelima raka, prognoza je vrlo dobra - petogodišnje preživljenje procjenjuje se na oko 95%. No ključno je otići na pregled urologu. Osim raka postoje i druge češće bolesti prostate. Dok se kod njih javljaju simptomi, objasnio je doc. dr. Hudolin, kod raka prostate nema simptoma.doc.dr.Tvrtko Hudolin

doc.Hudolin i porf.Tiljak

doc.Hudolin i porf.Tiljak

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Muškarci zanemaruju zdravlje i ignoriraju simptome kao i posjet urologu, između ostaloga i zbog srama tumači psihijatar dr. med. Hrvoje Handl.


dr.Hrvoje HaNDL

prof.Tiljak i dr.Handl

prof.Tiljak i dr.Handl

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Muškarce pogađaju, osim uroloških, i druge bolesti. Na preventivne preglede za rak debeloga crijeva i rak pluća pozvao je prof. dr. Hrvoje Tiljak. Ako i niste pustili brkove i bradu, brinite o svojemu zdravlju i posjetite urologa.

prof.Tiljak

doktori u studiju

doktori u studiju

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici