Hrvatski radio

Prvi program

Bunt mladih liječnika

20.09.2022.

12:13

Autor: Sandra Erak

Premoreni liječnici

Premoreni liječnici

Foto: Stephane Mahe / REUTERS

Inicijativa Mladi liječnici najavom prosvjeda pod nazivom "Izliječimo zdravstvo zajedno" nametnula je problem mladih liječnika u sustavu. Što muči mlade liječnike? Kako poboljšati njihove uvjete rada, pa tako i sigurnost pacijenata? Koji su zahtjevi mladih liječnika koji organiziraju prosvjed ispred ministarstva zdravstva iduću subotu ? Odgovore smo dobili u današnjoj emisiji Izaberi zdravlje


Gosti su bili predstavnica Inicijative mladih liječnika koji organiziraju prosvjed, specijalistica obiteljske medicine Magdalena Šobar, predsjednica Povjerenstva za mlade liječnike Hrvatske liječničke komore specijalistica reumatologije Marija Rogoznica, te predstavnik Hrvatskoga društva mladih liječnika specijalist oftalmologije Maksimilijan Mrak. 


Najavili smo i simpozij sportske medicine "Pokaži srce" koji je posvećen zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti, te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša. Gost je bio dr. Tomislav Madžar koji je objasnio  važnost preventivnih pregleda kod sportaša ali i rekreativaca. 
Galerija
Mladi liječnici, Foto: Sandra Erak/Hrvatski radio
Tomislav Madžar, Foto: Sandra Erak/Hrvatski radio

Problematika mladih liječnika se može podijeliti na tri najveća problema, ovisno gdje su u periodu edukacije. Kreće od diplome i rada pod nadzorom koji je zamjena za ukinuti pripravnički staž. Brojni se problemi vežu i uz specijalističko usavršavanje. Dostupnost mentora, stjecanje kompetencija i vještina, specijalizantska knjižica, odlazak od kuće, naknada za odvojeni život. Za mlade specijaliste jedan od zahtjeva je i ujednačavanje koeficijenta složenosti poslova subspecijalista i usmjerenih specijalista, nabraja dr. Marija Rogoznica.

Marija Rogoznica

Problemi se samo nagomilavaju - administrativno opterećenje, rad na više radilišta, reprezentativnost liječnik -  rješenja se ne naziru. Mladim liječnicima je prekipjelo ovoga ljeta kaže nam dr. Magdalena Šobar. Prioritet bi trebao biti zaustaviti odlazak liječnika u inozemstvo. Od ulaska u EU otišlo nam je 1 200 liječnika. U rješavanje problema trebala bi se uključiti stimulativnim mjerama i lokalna samouprava smatra dr. Maksimilijan Mrak koji je naveo pozitivan primjer Koprivničko –križevačke županije.

Galerija
Mladi liječnici, Foto: Sandra Erak/Hrvatski radio
Magdalena Šobar, Foto: Sandra Erak/Hrvatski radio

Magdalena Šobar

U našu zemlju dolazi zdravstvena služba nogometnog kluba Real Madrid. Što se krije iza toga događaja doznali smo od jednoga od organizatora, doktora sportske medicine dr. Tomislava Madžara. Povod je simpozij sportske medicine "Pokaži srce" koji je posvećen zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti, te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša.

Tomislav Madžar

Tomislav Madžar

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Tomislav Madžar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici