Hrvatski radio

Prvi program

Covid -19 još uvijek odnosi previše života

08.11.2022.

13:25

Autor: Hrvatski radio

Cjepivo protiv koronavirusa

Cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Nakon dugo vremena korona se ponovno probila u prvi plan. Prvi je puta u pola stoljeća da je jedna zarazna bolest odnijela najviše života. Lani je od Covida-19 umrlo 8557 osoba. Bilježimo još jedan crni rekord, prošle smo godine imali čak 62.712 umrlih, što je 5689 više nego godinu prije. To je najveći broj umrlih u jednoj godini od kraja Drugog svjetskog rata. Ono što smo slutili dobilo je i službenu potvrdu u izvješću o umrlima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.


O epidemiološkome trenutku, odjecima zdravstvene reforme, čije javno savjetovanje završava danas, kao i važnosti preventive razgovarali smo s ravnateljem Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo prof. prim. dr. Brankom Kolarićem, ujedno i članom Vladinog znanstvenoga savjeta protiv korone. Njegov odgovor na ključno pitanje: Možemo li spriječiti umiranje od korone i danas kada na dan umre deset osoba? je bio jasan - možemo cijepljenjem i nošenjem maski.


prof.prim.Branko Kolarić

prof.prim Branko Kolarić

prof.prim Branko Kolarić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Gdje je mjesto fizikalne terapije u zdravstvenoj reformi? Također je pitanje na koje tražimo odgovor. Predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta Mirjana Grubišić upozorila je na goruće pitanje nemogućnosti ostvarivanje prava na fizikalnu terapiju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. 

Mirjana Grubišić

Mirjana Grubišić

Foto: privatno / Hrvatski radio

Mirjana Grubišić

Mnoge žene u menopauzi imaju poteškoće s pamćenjem. To nije početak demencije nego simptom menopauze tzv. moždana magla. Umirio nas je voditelj Instituta za žensko zdravlje dr. Ivan Fistonić.


dr.Ivan Fistonić

dr.Ivan Fistonić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

dr.Ivan Fistonić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici