Hrvatski radio

Prvi program

Crni vikend na cestama. Prometne nesreće odnijele 8 života!

11.09.2023.

21:08

Autor: Igor Okičić

Neprilagođena brzina uzrok je nesreće s trojicom poginulih

Neprilagođena brzina uzrok je nesreće s trojicom poginulih

Foto: HTV / HRT

Iza nas je crni vikend na hrvatskim cestama. U prometu je poginulo osmero osoba, već dugo ne pamtimo da se u samo nekoliko dana dogodilo toliko teških prometnih nesreća. Analiziramo njihove uzroke i okolnosti.

Tragedija u zagrebačkoj četvrti Žitnjak potresla je njegove stanovnike. Kamion je naletio na devetogodišnju djevojčicu nakon što je izašla iz školskog autobusa. Djevojčica je poginula. Međutim, vozač kamiona pušten je na slobodu i ne mora u istražni zatvor. Iz mjesnog odbora ističu da su tražili pojačanu policijsku kontrolu na ovoj prometnici. Tražili su i postavljanje kamera na cesti, ali, kako kažu, iz policije već šest mjeseci nema odgovora, ističe članica mjesnog odbora Žitnjak Sanja Šutej.


- Naravno da se ta tragedija mogla spriječiti jer smo već u više navrata tražili da izađe policijska uprava baš zbog tog ludiranja po ovim cestama. Ja sam ih osobno zvala da izađu i vide, jer jedno popodne su mene i susjedu skoro pokupili. Stavili smo i uspornike koje su građani tražili. Sad traže da se maknu jer jednostavno se utrkuju preko uspornika, tko će bolje preskočiti.


Svakako bi bilo bolje za sigurnost djece da postoji ugibalište za autobus. Tko o tome odlučuje pitali smo voditelja Službe prometne policije Policijske uprave zagrebačke Krešimira Mišića. Ona kaže kako odlučuje nadležno tijelo jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju grada Zagreba, koje radi prometne projekte i dostavlja ih na suglasnost policijskoj upravi. Dakle policija ne postavlja uspornike i ne proširuje autobusna ugibališta i ne uređuje infrastrukturu nego to rade jedinice lokalne samouprave.
Mišić nastavlja kako policija radi sve što može.


- Policija je već i prošle godine i prije ovih dojava dosljedno postupala u toj zoni na način da smo u 2022. godini imali preko tisuću sankcioniranih vozača na ulicama Žitnjak, Žitnjačkoj, Radničkoj, Strugama i Petruševcu. Isto to smo radili u ovoj godini i prije ove prometne nesreće i utvrdili smo 910 prekršaja. To pokazuje da smo mi doista tamo, da se policija tamo zadržava i provodi nadzor prometa. Međutim, policija nije svemoćna. Svi mi imamo zadatak kako da utječemo na svakog pojedinca edukacijom.


Mladi životi izgubljeni su i na području Križevaca. Tri mladića poginula su sinoć na državnoj cesti između Svetog Petra Orehovca i Guščerovca. Imali su 22-ije, 26 i 29 godina. Nesreća se dogodila kod skretanja za mjesto Međa. Prema izvještaju policije, uzrok velike tragedije je neprilagođena brzina. Na mjesto nesreće stigli su ožalošćeni članovi njihovih obitelji. Ujak jednog od poginulih mladića Stjepan Babić kaže da kamo god su išli, nisu trebali ići.


- Pogotovo sad ovi mladi vozači, adrenalin malo, a svi voze i te jake aute. Tko zna kamo su išli. Nisu trebali ići. Ako su išli doma za Kalnik, tu preko imaju cestu asfaltiranu, a oni su išli nekamo dalje...


Ovaj vikend nizala se tragedija na tragediju, kaže prometni stručnjak i sudski vještak Goran Husinec, a za nesreću blizu Križevaca istaknuo da je neprilagođena brzina preko 100 kilometara na sat brzina bila ključna.


- Betonski most je nepokretna prepreka, izuzetno čvrsta i on jednostavno auto prereže kao da ste ga prerezali sa žiletom. Znakovito je i to da nitko u tom automobilu nije bio vezan. Da je netko bio vezan možda bi barem netko preživio. Oni su tamo domaći i to je bila tipična "disko nesreća". Po ravnom komadu su išli izuzetno velikom brzinom i nešto im se dogodilo da su se zaletjeli u betonski most.


Težak vikend i na istarskim cestama. Tri su motociklista ozljeđena, a u prometnoj nesreći poginuo je biciklist na cesti Tar-Novigrad kod mosta Antenal u sudaru s kombijem riječkih tablica, kaže Eduard Samac iz Policijske uprave istarske.


- Došlo je do sudara dva biciklista i jednog teretnog vozila, smrtno je stradao vozač bicikla.


Nažalost, na karlovačkom području smrtno su stradala dvojica motociklista - na turanjskoj obilaznici u Karlovcu i državnoj cesti u Blagaju kod Slunja. Od zadobivenih ozljeda umro je 22-godišnji motociklist iz Njemačke za kojeg je utvrđeno da je na turanjskoj obilaznici nepropisno pretjecao vozilo pri čemu se zabio u automobil kojim je upravljao 58-godišnjak iz Austrije, koji je na sreću lakše ozljeđen, kao i njegova suputnica 63-godišnja Austrijanka. Na državnoj cesti u Blagaju kod Slunja smrtno je stradao 67-godišnji vozač motocikla zadarskih registracija dok je na nedozvoljenom mjestu pretjecao dva kamiona s prikolicama.


Neshatljiva je takva neodgovornost, zaključuje prometni stručnjak Goran Husinec te ističe poraznu činjenicu da smo u ovih 30 godina više života izgubili u prometu nego u Domovinskom ratu. Rješenje, kaže Husinec mora biti u boljoj edukaciji vozača.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici