Hrvatski radio

Prvi program

Duhovno zdravlje

09.11.2022.

18:32

Autor: Sandra Erak

Svjetlost

Svjetlost

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Može li duhovno zdravlje ukloniti bol i tugu zbog gubitka voljene osobe? Kako duhovnost utječe na zdravlje? Ima li duhovno zdravlje priznanje službene medicine? Odgovore smo dobili od gošće emisije Izaberi zdravlje, profesorice na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, psihijatrice Marijane Braš.


Duhovno zdravlje osnažuje nas da se nosimo sa problemima izazvanih bolešću, ali i drugim teškim životnim situacijama. S obzirom da imamo sve starije stanovništvo sve su i veće potrebe za palijativnom skrbi. Unatoč dosadašnjih napora, ona još nije dostatna i zasigurno će biti jedna od zadaća cijeloga društva da omogući primjerenu i dostojanstvenu skrb u posljednjim danima teških bolesnika. Govorili smo i o problemima i poboljšanjima palijativne skrbi u Splitsko dalmatinskoj županiji, koji su zajednički u mnogim našim krajevima.


A mentalno osnaživanjem, posebice onkoloških bolesnica, bila je tema razgovora s psihologinjom Ljiljanom Vukota iz Centra za psiholišku pomoć udruge Sve za nju.
prof.Marijana Braš

prof.Marijana Braš

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

"Duhovnost ima važnu ulogu u životu ljudi, jer posjeduje unutarnju snagu koja pomaže osobama u teškim situacijama, a istovremeno potiče vanjsku socijalnu podršku. Osvijestiti koliko zapravo imamo i koliko nam je malo potrebno, put je stvaranja i obnavljanja zdravlja. Jer, u svima nama živi težnja prema onome što je dobro, lijepo, istinito…"  U ozračju ovoga citata, ali i Dana sjećanja na one kojih nema s nama -Svih svetih, tekao je razgovor s profesoricom na Medicinskome fakultetu u Zagrebu prof.Marijanom Braš, koju smo pitali može li duhovnost ukloniti bol i tugu zbog gubitka voljene osobe?prof.Marijana Braš

Uz biološku, psihološku i socijalnu, imamo i duhovnu komponentu zdravlja. Kada razmišljamo o stvarima koje su ljudske, a na koje ne možemo utjecati, govorimo o teškoj bolesti, smrti ,gubitku …. jer svi ćemo jednom umrijeti … i svi živimo s nekim smislom. To pitanje smisla i pitanje odlaska ide u područje duhovnoga . Ljudi koji su duhovno čvršći , koji imaju objašnjenje ili vjeru, puno se dostojanstvenije i smirenije nose sa mnogim situacijama.

Marijana Braš

prof.marijana Braš sa urednicom Sandrom Erak

prof.marijana Braš sa urednicom Sandrom Erak

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Duhovno zdravlje osnažuje nas da se nosimo sa problemima izazvanim bolešću, ali i drugim teškim životnim situacijama. Imamo sve starije stanovništvo i sve su veće potrebe za palijativnom skrbi. Oko 4 tisuće 600 osoba na godinu umre u Splitsko dalmatinskoj županiji. Njih više od pola ima potrebu za nekim oblikom palijativne skrbi. Pri županijskom Domu zdravlja utemeljena su dva mobilna palijativna tima, a planirano ih je 6. Uoči okruglog stola o razvoju i unapređenju palijativne skrbi, koji će se održati idućeg mjeseca u Splitu, o tom problemu koji muči gotovo sve naše krajeve više u prilogu Vedrane Krstić Ivanišević.


Palijativna skrb

U duhu osnaživanja naših kapaciteta, ponajprije mentalnih, koji su temelj i za naše fizičko zdravlje, dobili smo dragocjene preporuke od psihologinje Ljiljane Vukote koje je stekla u dugogodišnjem radu sa onkološkim bolesnicama u Centru za psihološku pomoć udruge Sve za nju.


Ljiljana Vukota

Ljiljana Vukota

Foto: privatno / Hrvatski radio

Ljiljana Vukota

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici