Hrvatski radio

Prvi program

Ekumenizam

17.01.2022.

12:47

Autor: Blaženka Jančić

o. Ivan Pleše i urednica Blaženka Jančić

o. Ivan Pleše i urednica Blaženka Jančić

Foto: Blaženka Jančić / HRT

Kršćani diljem svijeta od 18. do 25 siječnja mole za jedinstvo. Ekumenska osmina započela je još davne 1908. i održava se redovito svake godine. O ekumenskim temama; zajedničkim naporima za izgradnju mira i pomirenja te konkretnim djelima povezivanja pojedinaca i različitih kršćanskih zajednica u emisiji urednice Blaženke Jančić govorili otac Ivan Pleše, karmelićanin, teolog i doktorand ekumenske teologije i Melanie Ivančević, pastorica Evangeličke crkve u Rijeci i predsjednica nevladine neprofitne organizacije Ekumenske inicijative žena. 

Ovaj tjedan molitve podsjeća nas da smo svi pozvani moliti za jedinstvo, rekao je o. Ivan Pleše. Kad kršćani zajedno mole i kada se okupljaju na ovakvim susretima, tada postaje doista jasno da sve ono što nas zapravo spaja i povezuje kršćane da je daleko veće od onoga što nas razdvaja i već sada svi koji smo kršteni živimo zajedništvo i jedinstvo, istaknuo je. 


Govoreći o važnosti okupljanja vjerskih kršćanskih vođa u kojima i sama sudjeluje pastorica Ivančević kazala je kako su predstavnici različitih kršćanskih konfesija znak i simbol. Mi predstavljamo volju vjernika, barem tako gledamo u evangeličkoj tradiciji i važno je da vjernici vide da mi želimo moliti zajedno i da ovaj svijet promatramo kao Božju njivu na kojoj smo svi pozvani služiti jedni drugima, kazala je pastorica Ivančević. 

pastorica Evangeličke crkve Melanie Ivančević

pastorica Evangeličke crkve Melanie Ivančević

Foto: Blaženka Jančić / HRT

Na pitanje o tome koje su prepreke ekumenizmu pastorica Ivančević istaknula je predrasude i međusobno nepoznavanje. Prepreke se nalaze u nama samima, u našem načinu razmišljanja i našim strahovima. I sama je kao žena i svećenica naišla na predrasude, ali njih je malo, kaže; „Moje sestre u Kristu, župnice u drugim zajednicama možda doživljavaju više pitanja, upitnika i čuđenja nego ja ovdje u Rijeci“. 


U emisiji se posebno govorilo o konkretnim ekumenskim inicijativama koje provodi Ekumenska inicijativa žena i koja je u 14 godina svojega djelovanja kroz različite projektu u vrijednosti od 3 milijuna eura obuhvatila gotovo 30000 ljudi s ciljem promicanja mira i pomirenja, ekumenskog dijaloga i suradnje među religijama i svjetonazorima. Emisiju možete poslušati u našoj slušaonici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Susret u dijalogu

Vođena emisija uživo o aktualnim i problemskim temama vezanim u život i djelovanje Katoličke crkve, vjerskih zajednica, aktualnim društvenim moralno-etičkim tema, temama vezanim za međureligijski dijalog i ekumenizam te aktualnim religijskim kretanjima u svijetu.

Poslušajte u Slušaonici