Hrvatski radio

Prvi program

Borim se da istina izađe na svjetlo dana jer što nije zapisano ili snimljeno, nije se ni dogodilo

29.11.2022.

15:13

Autor: Miruna Kastratović

Stipe Majić prije emisije

Stipe Majić prije emisije

Foto: Miruna Kastratović / HRT

Sutra će se u zagrebačkom Studentskom centru prikazati film „Bitka za Dubrovnik” autora Stipe Majića. Cjeloviti dokumentarni film o ratnoj agresiji na Dubrovnik bit će u subotu prikazan i na Hrvatskoj televiziji. Film se prikazuje uoči 6. prosinca, Dana dubrovačkih branitelja i jednog od najtežih dana agresije na Dubrovnik u Domovinskome ratu. Dok su projektili padali na povijesnu jezgru, malobrojni branitelji obranili su brdo Srđ, ključ obrane grada i spriječili neprijatelja da ga zauzme. O svemu smo u Prvoj crti razgovarali sa Stipom Majićem. 

- Uvijek sam razmišljao kako to da taj Dubrovnik, svjetski biser turizma, da ta priča o Dubovniku nije obrađena. Još dok smo snimali film Otkrhnuti o djeci poginuloj u Domovinskome ratu, snimili smo i prve kadrove i za priču o Dubrovniku. Kad se družite u Dubrovniku s tim braniteljima, jedan je bio taksist, upoznati su sa kulturom i kulturnom baštinom. Dubrovnik je pod zaštitom UNESCO-a, a 91. godine su se srpsko-četničke snage ipak odlučile napasti, taj grad koji je bio bez vojarni i bez naoružanja. 


Film "Bitka za Dubrovnik" sniman je u koprodukciji sa Hrvatskom radiotelevizijom. Prikazan je prošle godine uz Dan dubrovačkih branitelja, ali je to bila zatvorena projekcija, pa se prikazivanje ove godine, kaže Majić, može smatrati premijerom. 


- Htjeli smo vidjeti kako će dubrovački branitelji reagirati, većina je bila oduševljena, dio nije jer nisu bili u filmu. Nažalost u 52 minute teško se mogu obraditi sve priče, strahote i stradanja koji su se dogodili u Dubrovniku. Nevjerojatno je koliko je zanimljiva ta činjenica da je to tako stari grad Dubrovnik, već imate neki doživljaj čim snimate unutra, već je to nešto posebno. S druge strane koliko su ti naši ljudi bili inteligentni i u tim pregovorima i tom taktikom, iako su shvatili da nemamo šanse protiv JNA, kupovali vrijeme. Vrhunac je bitka za Srđ. Dubrovnik je došao u krizu između 11. i 15. studenog, kad je JNA sustavno razarala tvrđavu Imperijal. Branitelji nisu mogli izdržati i povukli su se, ali prilikom pregovora u Cavtatu saznali su da neprijatelj ne zna da je napušten Srđ, pa su preko satelitskih telefona šifrirano javili i nekolicina se branitelja vratila na Srđ. I tako nastaje bitka za Srđ. Stvarno malo branitelja obranilo je Stđ. Nakon tih pregovora, 5. prosinca je bila 200-ta godišnjica smrti Mozarta i organiziran je koncert u Glazbenoj školi, ali granate su prekinule taj koncert. Tako dolazi i do krize u gradu, žene djeca i starci napuštaju grad i to je potresno, u svakom slučaju jedna epska priča koja nije adekvatno obrađena. 


Nedopustivo je da takva tema ostane neobrađena, dodaje maić.


- Mislim da sam, uz mala sredstva koja sam imao, dobro napravio taj film. To je 52 minute, a toliko događanja, toliko prekrasnih priča, toliko hrabrosti i žrtve za grad i Hrvatsku, nedopustivo je da to ostane neobrađeno. Mora se izdvojiti neki novac da se te teme obrade kako treba, jer ne možete u 52 minute i uz minimalne novce napraviti film, kakav bi bio zanimljiv i svjetskoj publici. Sve te teme traže drugačiji pristup i trebalo bi odvojiti adekvatne novce za to. 

Stipe Majić na kraju dodaje kako je sretan što je uspio obraditi neke po njemu povijesne teme. Poput filma "Glavu dolje ruke na leđa" ili "Srce Vukovara", "Ispod radara", "Otkrhnuti", i jer je baš on obradio te teme koje se, kaže, nude oko nas kao na dlanu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Struji struja

obnovljivi izvori energije

Emisija

Prva crta

Emisija govori o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onima koji su se prilagodili poslijeratnom životu ali i onima koji to, iz različitih razloga, još nisu uspjeli. Urednica: Miruna Kastratović

Poslušajte u Slušaonici