Hrvatski radio

Prvi program

Film, poezija, glazba i zdravlje

03.01.2023.

Zadnja izmjena 15:38

Autor: Sandra Erak

Zimski pejzaž

Zimski pejzaž

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Želimo vam obilje zdravlja i svako dobro u Novoj godini! Glazbom, poezijom i filmom počeli smo naše prvo ovogodišnje druženje. Koje su terapeutske moći glazbe, filma i poezije? Mogu li note, stihovi i slike biti ljekovite našoj duši i tijelu? Naši su vodiči svijetom poezije, glazbe, filma i zdravlja bili filmski kritičar Josip Grozdanić, pisac Ivica Prtenjača i glazbeni kritičar Jutarnjega lista Aleksandar Dragaš.


Filmska terapija je korištenje kinematografije kao način nadopunjavanja psihološke terapije. Među nizom dobrobiti koju nam pruža gledanje filmova, navodimo samo neke – filmovi nam nude nadu i doprinose razvoju empatije, obogaćuju znanje, poboljšavaju odnose i naposljetku zabavni su. Znanstvenici ističu da gledanje božičnih filmova ima pozitivan učinak na zdravlje. Zato smo prvoga sugovornika našega filmskoga kritičara Josipa Grozdanića pitali kako filmom produžiti blagdansku čaroliju.
Josip Grozdanić i urednica Sandra Erak

Josip Grozdanić i urednica Sandra Erak

Foto: Jasminka Sarić / Hrvatski radio

U filmovima su naime kao u nekom odrazu, odnosno nekovrsnoj interpretaciji ili preslici života, obuhvaćene sve sastavnice i aspekti životne svakodnevice.

Josip Grozdanić

Josip Grozdanić

Ivica Prtenjača

Ivica Prtenjača

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

O snažnoj vezi poezije i zdravlja i blagodati za našu dušu razgovarali smo s piscem Ivicom Prtenjačom za kojega nema dvojbe o ljekovitoj moći stihova.

Treba čovjek gledati u samoga sebe, u te svoje ponore i u svoje plićine, jer mi smo i plitki i duboki ljudi istovremeno, a tu poezija služi kao savršeno zrcalo, kao reflektor, kao pročiščivač.

Ivica Prtenjača

Ivica Prtenjača

Glazba nam također može biti dobar saveznik u borbi protiv stresa, anksioznosti, negativnih emocija. Znanstvenici sa Stanford University otkrili su da slušanje glazbe može promijeniti funkcioniranje našega mozga na isti način kao što to rade i lijekovi. Izbor glazbe je, ističe naš sugovornik glazbeni kritičar Jutarnjega lista Aleksandar Dragaš, individualan. Govorio je i o osobnoj terapeutskoj moći koncerata.Aleksandar Dragaš

Aleksandar Dragaš

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Glazbu shvaćam puno više od same glazbe, kao zaista nešto što je suputnik mojega života. Pomaže mi kad mi je teško ili me veseli kad mi je dobro.

Aleksandar Dragaš

Aleksandar Dragaš

Čitajte, pišite, slušajte, gledajte. Poezija, glazba, film, sport ..sve je to, kažu, hrana za dušu.

priroda se budi

priroda se budi

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici