Hrvatski radio

Prvi program

Gaziantep - raznolikost orijentalnog šarma na "kraju" Turske

25.05.2022.

16:59

Autor: Lovorko Magdić

Gaziantep, Turska

Gaziantep, Turska

Foto: Lovorko Magdić / Hrvatski radio

Gaziantep je središte regije Anadolije, na krajnjem jugoistoku Turske. Po veličini je šesti turski grad s nešto više od dva i pol milijuna stanovnika. Službeno... Međutim, i grad koji je bez većih problema primio i stotine tisuća izbjeglica za vrijeme sirijskog sukoba, čije se posljedice i okolnosti, sve što uz to ide, svakako osjećaju i danas.

Aleppo, sablasno razrušeni sirijski grad od Gaziantepa je udaljen manje od 100 km, do sirijske granice je tek 60-tak. U nemirnoj regiji glavni irački grad Bagdad je na nešto više od 800 km udaljenosti. Grad koji je kolijevka pistacija, dobrih vina, sjajnih pekmeza.


Kažu - grad s uvjerljivo najboljom gastronomskom ponudom u Turskoj, toliko dobrom da će imućniji stanovnici Istanbula s potpuno drugog kraja zemlje rano ujutro doći na doručak ili ručak i - vratiti se... Baklave su najblaže rečeno - čudo... I s mnogobrojnim trgovinama tepiha kojeg bi prema osobitoj kvaliteti poželio gotovo svaki dom.


Grad s visokim temperaturama i sad u svibnju, ali i ne tako uočljivom vlagom u zraku s kojom je "okupana" Hrvatska proteklih dana. Spomen naše zemlje u svakom, i najkraćem razgovoru podsjetit će na hrvatsko nogometno srebro na SP ili Modrića, Rakitića i društvo poimence...


"Hrvatistan" ovdje izaziva puno simpatija, u nizu vedrih i optimističnih ljudi, unatoč vidljivim teškoćama za svakodnevni život. Osobito kad je prije nekoliko mjeseci ozbiljno devalvirala turska lira.


Turkmenci, Arapi i Osmanlije vladali su ovim prostorima, sve do pred kraj I. svjetskog rata, kada su stigle britanske i francuske snage. 


Ubrzo je Gaziantep došao pod tursku vlast i postao industrijsko središte ovog dijela Turske, znatno različitom ako ste posjećivali Istanbul, Ankaru ili ostatku svijeta zvučnije nazive gradova, osobito na turskom zapadu. 

Galerija
Gaziantep, Turska, Foto: Lovorko Magdić/Hrvatski radio
Gaziantep, Turska, Foto: Lovorko Magdić/Hrvatski radio

U novije vrijeme Gaziantep je poznat po tome što je redovito primao sirijske izbjeglice, samo u jednom danu svojedobno primio ih je 200 tisuća. Još iz predratnog razdoblja obiteljska i kulturološka povezanost s obližnjom Sirijom za ovdašnje domaćine bio je znak da su ljudi izbjegli iz Aleppa i ostalih gradova nadomak granice - gosti, a ne izbjeglice u pravom smislu riječi. 


Sirijcima je to važno, jer su u neposrednoj blizini nekadašnjih domova kojima bi se željeli što prije vratiti, a cjelokupna regija "na kraju Turske" dobila je neočekivanu radnu snagu, što je pak generalno smanjilo plaće. Nije bilo jednostavno mjesecima potkraj prošlog desetljeća, jer su se Turci gotovo pobunili, uvidjevši kako pomoć stiže Sirijcima, a pojedini dijelovi grada "pucaju po šavovima".


Gradonačelnica je pronašla rješenje, prema kojem ukratko rečeno prostora "mora biti za sve", a da pritom nitko ne bude zakinut. I za sad - funkcionira.

Gaziantep, Turska

Gaziantep, Turska

Foto: Lovorko Magdić / Hrvatski radio

Tvrđava iznad grada samo je podsjetnik kako je i u povijesti, ali i sada Gaziantep strateški na iznimno važnom položaju, u neposrednoj blizini drevnih trgovačkih putova, a danas je grad ljubaznih, pristupačnih ljudi, prepoznatljivog orijentalnog šarma, u čijoj su okolici brojni bujni vrtovi, vinogradi i maslinici. 


Ujedno i grad kojeg sve više u turističkom smislu otkrivaju i Europljani, što je upravo ovih dana vidljivo i na ulicama grada. Za najbolje i najkvalitetnije vozače bilo bi dosta zahtjevno snaći se u vrevi gradskog prometa, u kojem se temperamentno trubi, ubacuje u neku od prometnih traka "kao od šale", ali unatoč takvoj gotovo bezizlaznoj situaciji sudar, koliko god zvučalo nemoguće - nismo vidjeli. 


Mnogobrojni muzeji, jedan od najvećih zooloških vrtova u Turskoj, ili sport u kojem prednjači nogometni prvoligaš Gaziantepspor i ovih dana zadržao je taj status za iduću sezonu, "bazar" s ponudom "svega, ali i svačega" - samo su neke od opcija kako provesti dan u gradu u kojem se tek u krajnji smiraj dana ulice prazne, a s obližnjih minareta džamija od ranog jutra do kasne večeri svakih nekoliko sati odjekuje molitva... Ali, i grad u kojem ste doista dobro došli, odakle god jeste... 

Galerija
Gaziantep, Turska, Foto: Lovorko Magdić/Hrvatski radio
Gaziantep, Turska, Foto: Lovorko Magdić/Hrvatski radioGaziantep, Turska, Foto: Lovorko Magdić/Hrvatski radio

I da, možete popiti baš pravu tursku kavu... ali, ona je ovdje u potpuno podređenom položaju. U bilo kom trenutku tijekom dana, u trgovini usred cjenkanja za neki proizvod, u hotelu, pa i na ulici kao "putnik namjernik" - bit ćete posluženi čajem. Uvijek u istim malim, a simpatičnim posudicama. Spreman je i šećer , žličica.. i to besplatno... Kao znak dobre volje, jer Vaš domaćin ovdje osjećat će se bolje, a Vama je bilo "taman"... Kao samo jedan od mnogih turcizama koji se uredno koriste i u hrvatskom jeziku, a koje ćete naravno i ovdje čuti na sve strane... Od kutije, sata, čarape, džepa... do badema, limuna, tave ili tambure.... A na kraju zaspete na - jastuku...

Galerija
Gaziantep, Turska, Foto: Lovorko Magdić/Hrvatski radio
Gaziantep, Turska, Foto: Lovorko Magdić/Hrvatski radioGaziantep, Turska, Foto: Lovorko Magdić/Hrvatski radioGaziantep, Turska, Foto: Lovorko Magdić/Hrvatski radio

U Gaziantepu se do kraja tjedna održava 57. Europsko prvenstvo u karateu, uz nastup mnogobrojne hrvatske sportske delegacije, koja se posljednjih godina s takvih natjecanja redovito vraćala s najmanje jednim odličjem. Uz sportsku nadu da bi možda moglo i ovaj put.

Hrvatska delegacija u Gaziantepu

Hrvatska delegacija u Gaziantepu

Foto: Lovorko Magdić / Hrvatski radio

Sportske izvještaje našeg Lovorka Magdića iz Gaziantepa u Turskoj slušajte na HR1 i HR2. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.