Hrvatski radio

Prvi program

Gdje smo u borbi protiv raka?

01.02.2023.

16:40

Autor: Sandra Erak

gosti emisije Izaberi zdravlje

gosti emisije Izaberi zdravlje

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Ususret Svjetskom danu borbe protiv raka, koji se obilježava 4. veljače, u emisiji Izaberi zdravlje analizirali smo koliko smo uspješni u toj teškoj bitci za ljudske živote i gdje smo stigli u provedbi Nacionalnoga strateškoga okvira kojim bi se trebala poboljšati onkološka skrb. U siječnju obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice koji upravo danas završava. 


Hrvatska je među pet država s najgorom stopom preživljavanja. Godišnje u našoj zemlji od raka oboli između 22 do 23 tisuće  osoba. Procjenjuje se da će se taj broj povećavati zbog starenja stanovništva, ali i kao posljedica pandemije tijekom koje se manje odlazilo na preventivne preglede. Nacionalnim strateškim planom protiv raka, koji je donesen prije dvije godine, Vlada RH je utvrdila postojeće stanje i potrebe. Plan predviđa niz aktivnosti koje se trebaju poduzeti s ciljem smanjenja broja oboljelih, kako bi se oboljelima pružilo adekvatno liječenje, te smanjila stopa smrtnosti. No gdje smo sada? Pokušali su nam odgovoriti gosti emisije, predsjednica saborskoga odbora za zdravstvo, psihijatrica i onkološka pacijentica dr. Renata Sablja Dračevac, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu prof. edukac. reh. Ivica Belina, voditelj Registra za rak RH pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, epidemiolog dr. Mario Šekerija i posebna savjetnica ministra zdravstva prim. Vera Katalinić Janković. 


Prije nekoliko mjeseci udruge pacijenata pokrenule su inicijativu za njegovo oživljavanje tvrdeći da nakon usvajanja plana u prosincu 2020. nije ništa učinjeno da on zaživi. Ivica Belina misli da se nešto dosad ipak moglo poduzeti, a s njim se slaže i dr. Sabljar Dračevac kojima je o poduzetim aktivnostima odgovorila prim. Katalinić Janković. Odgovorila je da nabava nove radiološke opreme nije upitna, kao ni novac iz europskih fondova. U paketu opreme koju bismo financirali iz Nacionalnog fonda za oporavak i otpornost su 23 linearna akceleratora, tri linearna akceleratora SBRT, pet HDR za brahiterapiju, šest simulatora CT-a, radioterapijsku mrežnu opremu, te dozimetrijsku i fiksacijsku opremu.Ivica Belina

Nismo još proglasili kraj pandemije korone, hoćemo li proglasiti početak pandemije karcinoma. Za vrijeme pandemije nije bilo dovoljno preventivnih pregleda i mnogi se otkrivaju u kasnom stadiju. Jesmo li još među onima koji imaju najporaznije rezultate u borbi s rakom komentirao je dr. Mario Šekerija.

dr. Mario Šekerija

dr. Mario Šekerija

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

dr.Mario Šekerija

U siječnju obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Iako je to jedina vrsta raka koju možemo spriječiti cijepljenjem, još uvijek na godinu oboli oko 300 žena i nažalost polovica umre. Po pojavnosti, rak vrata maternice je drugo sijelo raka žena u dobi od 40 do 49 godina, te treće sijelo žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i raka štitnjače). Rak vrata maternice je zloćudna bolest kod koje dolazi do promjena na stanicama vrata maternice koje počinju nekontrolirano rasti. U određenom broju žena promijenjene stanice (predstadiji raka) mogu se razviti u rak. U početnom stadiju raka vrata maternice simptoma najčešće nema. Kod razvijenog raka simptomi su nespecifični: nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajeni iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha. Dijagnoza bolesti se postavlja na temelju: ginekološkog pregleda i Papa testa, kolposkopije, biopsije. O pojedinostima smo razgovarali sa predsjednik Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice HLZ-a .doc. prim. Dražanom Butorac, pročelnikom Zavoda za opću i ginekološku onkologiju KBCSM.doc.Butorac

doc.Butorac

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

doc.Butorac

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici