Hrvatski radio

Prvi program

Gordan Bosanac: Ne ulažemo u fontane ili zlatne WC-e, nego u vrtiće

31.05.2023.

20:08

Autor: Igor Okičić

Zagrebačka katedrala

Zagrebačka katedrala

Foto: Slaven Branislav Babic / Pixsell

Grad Zagreb danas slavi 929. rođendan, odnosno godišnjicu prvog pisanog dokumenta s njegovim imenom. A iza gradonačelnika Tomislava Tomaševića pola je mandata na čelu glavnog grada. Prije dvije godine Tomašević je pobijedio u drugom krugu izbora s dosad najvećim brojem glasova Zagrepčana. Očekivanja su bila velika nakon dva desetljeća na vlasti pokojnog Milana Bandića. Je li gradska vlast ispunila očekivanja građana, te što donose sljedeće dvije godine mandata?

Gradski zastupnik iz stranke Zagreb je naš, odnosno Možemo, Gordan Bosanac zadovoljan je dosad učinjenim.


- Mislim da smo u ove dvije godine pokazali puno, ali to je tek prolazno vrijeme, treba sačekati 4 godine da bi se vidio puni opseg mandata. Ipak, u ove dvije godine se vide jasni trendovi promjena koje su se dogodile u gradu Zagrebu, bilo da se one tiču financija grada ili borbe protiv nekulture u kojoj su se namještali poslovi i vladala korupcija. Sjetimo se samo kako je to izgledalo prije tri godine.


Najavljuje se i gradnja vrtića - dvadeset novih vrtića do kraja mandata.


- To je veliko investicijsko ulaganje. Čudi me da ljudi često komentiraju da nema investicija. Možda nema fontana, možda nema zlatnih WC-a, ali nas zanima druga vrsta investicija, a to je investicija u socijalni kapital grada, a to su sigurno dječji vrtići.


I na tipiziranim boksevima za kontejnere se i dalje radi, kaže Gordan Bosanac.


- Za centar grada smo svi već zaboravili onu riječ "kantograd" jer se više ne spotičemo o kante za smeće kad hodamo centrom grada.


Završen je postupak javne nabave i očekuje se da će čak i do kraja ove godine 150 spremnika biti instalirano u gradu Zagrebu. Dodaje i kako to nije lagan posao koji se može napraviti u nekoliko mjeseci.


- Kad ulazite sa spremnicima u staru jezgru grada, tu su vam problemi konzervatora, zaštite i gdje ćete ga staviti da se on zaista uklopi u urbanu cjelinu. Tu je i infrastruktura koja ide ispod grada koja se često smetne s uma, tisuću kablova, žica, cijevi od vode i kanalizacije. Treba vremena da bi se odredilo gdje će točno boksevi moći ići.


Što možemo očekivati nakon što nova porezna reforma stupi na snagu 1. siječnja iduće godine pitaju se zagrepčani. Poskupljenja ili ipak samo maksimalnu stopu poreza na dohodak?


- Nikad se ništa ne može isključiti, ali postoji suficit u proračunu nakon puno godina. Nažalost, koristimo ga sada kako bi platili stare dugove. Ne stavlja nas takav potez Vlade u nepovoljnu situaciju jer će građani vidjeti koga se to HDZ boji i da očito ima problem s velikim gradovima uoči izbora. Ne treba se plašiti takvih bombastičih najava koje iz te stranke lansiraju, poručio je na kraju gradski zastupnik Možemo i Zagreb je naš Gordan Bosanac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici