Hrvatski radio

Prvi program

Hitna medicina

26.04.2022.

14:18

Autor: Sandra Erak

Ilustracija hitna

Ilustracija hitna

Foto: Miroslav Lelas / Pixsell

Ususret smo Nacionalnome danu hitne medicinske službe, koji se obilježava 30. travnja. Gotovo 4.000 djelatnika hitne medicinske službe svakodnevno skrbe o građanima u trenucima kada im je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje. Prva su crta naše obrane u vrijeme potresa i pandemije. 


Koja su njihova iskustva nakon više od dvije godine izvanrednoga stanja? Kako teku izmjene Zakona o hitnoj medicinskoj službi? Hoće li dobiti beneficirani radni staž kao i ostale žurne službe? Pokušali smo  doznati u današnjoj emisiji Izaberi zdravlje. Gosti su bili ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu primarijus Maja Grba-Bujević, predstavnik inicijative Hitna uživo 194 Fran Stjepan Naranđa, a s nama su bile i predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskoga liječničkoga sindikata Renata Čulinović Čaić, Silvija Desić Basarić ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije i Nikolina Šeparović iz Ispostave Blato na otoku Korčuli Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.


Hitna medicina

Maja Grba Bujević

Maja Grba Bujević

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Fran Stjepan Naranđa

Fran Stjepan Naranđa

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

U tjednu smo koji je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila tjednom cijepljenja. Ove godine obilježava se pod sloganom "Dug život za sve", uz poruku da se na godinu u svijetu cijepljenjem sačuva oko pet milijuna ljudskih života. 


Cjepiva mogu zaštititi od više od 20 opasnih zaraznih bolesti. O cijepljenju kao civilizacijskome dostignuću razgovarali smo s prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain – znanstvenikom i imunologom, voditeljem Odjela za virusnu imunologiju u Centru za infektivna istraživanja Helmholtz u Braunschweigu te izvanrednim profesorom na Medicinskom fakultetu u Hannoveru. Dobili smo korisne informacije a jedna od njih je da tek booster doza jamči punu zaštitu od korona virusa, te objašnjenje zašto su česte reinfekcije i nakon cijepljenja i preboljenja, kao i najave novih cjepiva. 

Čičin Šain

Luka Čičin Šain

Luka Čičin Šain

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Luka Čičin Šain u razgovoru sa urednicom Sandrom Erak

Luka Čičin Šain u razgovoru sa urednicom Sandrom Erak

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici