Hrvatski radio

Prvi program

Hitna medicinska služba

02.05.2023.

Zadnja izmjena 16:42

Autor: Hrvatski radio

Hitni prijem

Hitni prijem

Foto: HTV / HRT

Nismo zaboravili ni ove godine na Nacionalni dan hitne medicinske službe, koji je obilježen velikom vježbom simulirane prometne nesreću u Staroj Gradiški. Sudjelovalo je oko 35 potpuno opremljenih timova HMS-a iz cijele Hrvatske kako bi prezentirali tehnike reanimacije i ostale vještine. Hitna medicina bila je u fokusu današnje emisije. 


Gosti su bili ravnateljica Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinu prim. mr. sc. Maja Grba Bujević, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijama KBC-a Zagreb prof. dr. sc.Ivan Gornik, a tijekom emisije su se uključili ravnatelj Zavoda za hitnu Brodsko Posavske županije Branka Godić, pomoćnica za kvalitetu Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije specijalistica hitne medicine Radmila Majhen, te glavna sestra objedinjenog hitnog bolničkog prijema Opće bolnice Koprivnica Marina Friščić.Hitna pomoć

Hitna pomoć

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Kako su naši hitnjaci često i junaci govori i događaj od prošloga tjedna. Prisebnošću i snalažljivošću vozača Hitne medicinske službe Osječko-baranjske županije Luke Novakovića spašen je život dvogodišnjoj djevojčici koju je prevozio iz Osijeka u Zagreb na liječenje. Sve lijepe stvari obično zasjene one ružne, a o njima smo proteklih dana puno izvještavali. Šokirale su nas i rastužile fotografije dviju pacijentica koje su ležale u istom krevetu na hitnom prijemu u Općoj bolnici u Sisku. Zatim su nas užasnule fotografije tijela pokojnika na podu mrtvačnice u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu. Inspekcije utvrđuju još oba slučaja. Je li riječ o izrežiranoj aferi u bolnici Sveti Duh  i ima li kaznene odgovornosti treba utvrditi policija. No svim uznemirenim pacijentima ostaje gorčina i upitnik hoće li možda već sutra njihovo dostojanstvo biti ugroženo bilo kao pacijenta ili kao pokojnika. Te incidentne događaje koji su izazvale žestoke reakcije javnosti komenitrali su nam  prof. Ivan Gornik i prim. dr. sc. Maja Grba Bujević.

To su primjeri koji se dogode, ali se ne smiju događati.

prim.dr.sc. Maja Grba Bujević

gosti Izaberi zdarvlje

gosti Izaberi zdarvlje

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

prof.Ivan Gornik

Ta oba primjera su ekstremi i po meni spadaju u žutilo, sumnjivi su motivi zašto se izlazi s time u javnost. Naravno da ima svega, da se griješi, da se rade propusti... ali ovo nisu dobri primjeri u Hitnoj službi, ne reprezentiraju to što i kako radimo...

prof. Gornik

Ne hitni pacijenti opterećuju i izvanbolničku i bolničku hitnu službu i oduzimaju vrijeme potrebo pacijentima kojima je život ugrožen. No penalizacija ne hitnih pacijenata nije dobar način za rasterećenje hitne službe.

Maja Grba Bujević

Maja Grba Bujević

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Ako ne mogu doći do specijalista onda to ne može sama Hitna rješavati. Penalizirati pacijente je krivo, onda bi sirotinja ostala bez ikakve zdravstvene skrbi.

Maja Grba Bujević i Ivan Gornik

kažnjavanje pacijenata

Potrebne su promjene u sustavu koje ponajprije obuhvaćaju obiteljsku medicine i specijalističku skrb. Hitni prijemi nisu uska grla sustava, tvrdi prof. Gornik, nego njegovo ogledalo:

Ivan Gornik

Ivan Gornik

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

prof.Gornik

Mi uopće nismo usko grlo, sustav je usko grlo, mi smo dimnjak toga sustava. Svugdje vam se u Hitnoj reflektira sustav. Kod nas su hitne pune jer ljudi trebaju specijalističku pomoć ili palijativnu skrb.

prof.Gornik

Određeni pozitivni pomaci u Hitnoj medicinskoj  službi očekuju se prelaskom sanitetskoga prijevoza iz Domova zdravlja u Hitnu te izmjenama i dopunama postojeće mreže koja bi se trebala prilagoditi potrebama stanovništva i posebnostima područja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici