Hrvatski radio

Prvi program

Holywin: svetost pobjeđuje

31.10.2022.

12:28

Autor: Ana Dagelić

vlč. Kristijan Tušek, Ljubica Pranjić, fra Filip Pušić, Ana Dagelić

vlč. Kristijan Tušek, Ljubica Pranjić, fra Filip Pušić, Ana Dagelić

Foto: Dagelić / HRT

Uz svetkovinu Svih Svetih i Dušni dan u emisiji Susret u dijalogu govorili smo o dugogodišnjem bdijenju mladih koje se organizira diljem naše zemlje, počevši od Zagrebačke nadbiskupije, pod nazivom „Holywin – svetost pobjeđuje“. Ove godine u Zagrebu se održava pod geslom „Volite ljubav, ali volite je predano i savršeno“.

Na pitanja koliko je svetost privlačna suvremenom čovjeku te imamo li ispravno poimanje svetosti ili ju gledamo kao nešto nedostižno u emisiji su odgovore ponudili povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Kristijan Tušek, župni vikar župe Svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu fra Filip Pušić i članica glumačke ekipe Holywina Ljubica Pranjić.

Uz Dušni dan bilo je riječi i o kršćanskom pogledu na smrt i vječni život, te o popularnosti zabava vezanih uz Halloween nasuprot kršćanskom slavlju Svih Svetih i Dušnoga dana.


„Holywin“ je sve više prisutan u Hrvatskoj, a u Zagrebu traje već dvadesetak godina, iako ga zadnje dvije godine nije bilo zbog pandemije, ali i potresa koji je oštetio dobar dio zgrada koje su se inače koristile za potrebe Holywina, istaknuo je povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije Kristijan Tušek: „Ove godine jedna svetica je u fokusu, kao tema izabran je život svete Marije Margarete Alacoque, redovnice koja je najzaslužnija za širenje pobožnosti Srcu Isusovom, odnosno pobožnosti Prvih petaka. Uzeta je kao primjer na temelju kojeg je napravljena predstava. Sve započinje svetom misom, koja je uvijek središte, to je misa bdijenja uoči Svih Svetih.“


vlč. Kristijan Tušek

vlč. Kristijan Tušek

Foto: Dagelić / HRT

Misa bdijenja bit će u crkvi Svetog Antuna na Svetom Duhu, a predstava se ove godine održava u velikoj dvorani Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Prva je predstava rasprodana, a drugi termin je u utorak, na sam blagdan Svih Svetih u 20 sati. Glavnu ulogu u predstavi ove godine ima Ljubica Pranjić, koja je naglasila kako nije bilo lako shvatiti i prenijeti osobnost i primjer svete Margarete Alacoque: „Jako smo sretni što se Holywin vratio, a ove godine je u središtu zaista posebna svetica, dosta je mistična i svima nam je bilo teško uroniti u te dubine. Ja sam pročitala ono malo literature koja postoji o njoj i uz sve savjete ljudi koji nešto o toj svetici znaju, valjda sam uspjela, vidjet ćemo.“ 

Ljubica Pranjić

Ljubica Pranjić

Foto: Dagelić / HRT

Uime domaćina bdijenja u sklopu Holywina župni vikar na Svetom Duhu fra Filip Pušić naglasio je da su se brojni sadržaji u zadnje vrijeme premjestili na Sveti Duh, a na pitanje što inače mlade tamo privlači odgovorio je kako je to ponuda: „Mi smo njima nešto ponudili i omogućili im da sudjeluju, dostupni smo i mladi mogu doći do nas, mislim da je to prvo što ih privlači. Mladi dolaze zbog Krista, to vidimo po ispovijedima kojih ima jako puno. Žele raditi na sebi, a i očekuju nešto od nas.“


Najvažniji naglasak svetkovine Svih Svetih je poziv na svetost, nastavio je fra Filip Pušić: „Naglasak je na činjenici da je svetost moguće ostvariti u svakom zvanju i da ne moraš biti specijalan niti imati neke posebne darove, nego upravo u jednostavnosti svakodnevnog života moguće je postići svetost. Svetost se ne sastoji u ne griješenju nego u ustrajnosti da svoj život učinimo što sličnijim Gospodinu. Kao vjernici kršćani vjerujemo da naš život ne završava smrću, nego dapače, da tek tada počinje onaj pravi život pred licem Božjim, u zajedništvu s njim.“


fra Filip Pušić

fra Filip Pušić

Foto: Dagelić / HRT

Bilo je riječi i o samom nazivu "Halloween", koji dolazi od "All Hallows Day", u prijevodu Dan svih svetih, kako je objasnio fra Filip Pušić: "Što se tiče Halloweena i od kuda potječe u ovom smislu u kojem je danas preuzet, on dolazi iz keltskih običaja. Kelti su veliku važnost pridavali suncu i mjesecu. Mjesec im je uvijek bio u ženskom rodu, označavao je plodnost zemlje i ženinu plodnost, a Halloween su posvetili upravo mjesecu. Dakle, Halloween je preuzet od keltskog blagdana koji se zove Samhain, koji je označavo prijelaz s ljeta na zimu. Keltski svećenici druidi su tijekom tog blagdana ukidali sva društvena pravila i norme, a svi koji su sudjelovali na tim zabavama i slavljima nisu bili ničim sputani, nego im je pod maskama bilo sve dopušteno. Važno je istaknuti da su druidi prinosili i životinjske i ljudske žrtve.


Na pitanja koliko je za vjernika, s obzirom na povijesne korijene, problematično sudjelovanje u zabavama povodom Halloweena, te koliko je organiziranje Holywina svojevrsni odgovor na popularnost te vrste zabave odgovorio je vlč. Kristijan Tušek: 

„Usuđujem se reći da Holywin nije nastao kao revolt ili kao dogovor na Halloween, nego je zaista nastao iz potrebe za okupljanjem na molitvu i bdijenje te za upoznavanjem života svetaca. I danas ideja nije da se nekoga napada ili nekome direktno proturječi. S druge strane, pitanje prisutnosti Halloweena je nešto što mene osobno iznenađuje. Halloween loše preveden kao Noć vještica u tradiciji hrvatskog naroda, pa niti u tradiciji Europe, ne pronalazi svoje mjesto. Meni se čini da je tu riječ o mentalitetu konzumerizma i potrošnje, ali s druge strane tu je i pitanje duhovne stvarnosti koja se polako perfidno provlači, prikazujući se kao bezazlena zabava. Međutim, svatko tko vjeruje i tko je čovjek Evanđelja svakako neće biti dio toga. Mislim da je ovo dobra prigoda da se propitamo koliko čuvamo ono što je izvorno naše, u bilo kojem segmentu, a ne samo u vjerskom smislu, i da to olako ne puštamo."


Emisiju Susret u dijalogu možete poslušati na poveznici


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Susret u dijalogu

Vođena emisija uživo o aktualnim i problemskim temama vezanim u život i djelovanje Katoličke crkve, vjerskih zajednica, aktualnim društvenim moralno-etičkim tema, temama vezanim za međureligijski dijalog i ekumenizam te aktualnim religijskim kretanjima u svijetu.

Poslušajte u Slušaonici