Hrvatski radio

Prvi program

Hrvatska spremna za izbjegle Ukrajince

01.03.2022.

15:03

Autor: Sandra Erak

Uoči emisije Izaberi zdravlje

Uoči emisije Izaberi zdravlje

Foto: Jasna Sarić / Hrvatski radio

Nakon neviđene agresije na Ukrajinu, u znak solidarnosti i potpore ukrajinskom narodu, Hrvatska je spremna pružiti humanitarnu i tehničku pomoć u prihvatu i zbrinjavanju izbjeglih stanovnika iz Ukrajine. Osnovana je i ekspertna skupina ministarstva zdravstva za pružanje zdravstvene skrbi izbjeglicama. O tome kako ublažiti posljedice humanitarne krize govorilo se u emisiji Izaberi zdravlje


Gosti su humanitarac, dragovoljac, liječnik predsjednik Hrvatskoga Crvenoga križa prim. Josip Jelić, članovi ekspertne skupine, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice prof. Davor Vagić i zamjenik ravnateljica Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić. 

Izbjeglice iz Ukrajine stižu i u Hrvatsku, u tri prihvatna centra - u Zagrebu, Osijeku i Varaždinskim Toplicama. Crveni križ će im osigurati svaku vrstu pomoći. O tome predsjednik Hrvatskoga Crvenoga križa prim. Josip Jelić kaže. 


- Uvijek ćemo imati dovoljno ljudi, ako smo imali u ratu, i u ovoj situaciji ćemo imati dovoljno zdravstvenih djelatnika bez obzira na način kako ćemo ih angažirati. Sve smo svoje snage upotrijebili, njima je u prvom trenutku najpotrebnija psihička pomoć. To je strašan šok, stres koji se može odraziti na fizičko stanje tijela. Naši timovi za psihosocijalnu pomoć obilaze ljude kako pristižu.   

Josip Jelić

Cijeli zdravstveni sustav, od primarne do bolničke zaštite, spreman je za zbrinjavanje izbjeglica, potvrdio je član ekspertne skupine i pomoćnik ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić. 


- Posebno je važno istaknuti da će svi imati pravo na sveobuhvatnu zdravstvenu zaštiti iz osnovnoga zdravstvenoga osiguranja. Za kronične bolesti mogu dobiti recept i podići lijek u ljekarni, mogu dobiti pregled kod obiteljskoga liječnika, besplatno pružanje hitne medicinske skrbi i prijem u bolnicu, kao i recepte i uputnice i cjelokupno pružanje zdravstvene zaštite. Pored sigurnosti važno je da se ukrajinski narod u našoj zemlji osjeća i zdravstveno zbrinuto. 

Damir Važanić

Član ekspertne skupine, ravnatelj KBC Sestre milosrdnice Davor Vagić dodaje. 


- Ako govorimo o specifičnoj skrbi, primjerice ako će biti potrebe za zbrinjavanje ranjenika, možda u nekoj kasnijoj fazi, što se tiče bolničkoga sustava u Hrvatskoj promišljamo o tome. I više bolnica koje su spezijalizirane za to, koje imaju i timove, plastičnih, vaskularnih kirurga, traumatologa, bit će uključene u to.

Davor Vagić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.