Hrvatski radio

Prvi program

Hrvatski branitelji Martin Cruickshank i Werner Ilić preveslali Atlantik i stigli na Barbados

22.04.2022.

21:58

Autor: Miruna Kastratović

Doček u Bridgetownu na Barbadosu

Doček u Bridgetownu na Barbadosu

Foto: - / -

Nakon gotovo tri mjeseca, dvojica hrvatskih branitelja Martin Cruickshank i Werner Ilić preveslali su Atlantski ocean i stigli u Bridgetown na Barbadosu. Svojim su povijesnim pothvatom Hrvatsku uvrstili u ligu zemalja prekooceanskih veslača kojih je još samo 31. 

U osamdesetak dana Martin Cruickshank i Werner Ilić prošli su više od 5 tisuća nemilosrdnog Atlantskog oceana, u čamcu na vesla. Martin i Werner umirovljeni su časnici Domovinskog rata koji su svoj pothvat u čast i slavu domovine prigodno počeli 15. siječnja ne dan međunarodnog priznanja, a završili su ga na Dan planeta Zemlje, više od tri mjeseca kasnije. 


Martin Cruickshank u luci na Barbadosu rekao je.


- Ovo je bio veliki test fizičke izdržljivosti i mentalne stabilnosti. Kombinirano sa silovitošću Atlantskog oceana činilo se da smo n atestu kojeg je nemoguće proći. Ali bilo je jer smo imali potporu i ljubav svojih obitelji.


To je bio izazov, ali i avantura, kazao je Cruickshank dodao. 


- Bilo je trenutaka u tamnim olujnim noćima kada sam bio malodušan, ali znao sam da je moja obitelj u duhu sa mnom. Doček na Barbadosu

Doček na Barbadosu

Foto: - / -

Cruickshank i Ilić ocean su preveslali čamcem na vesla teškim oko 300 kilograma, koji je ekološki potpuno prihvatljiv i simboličnog imena Fenix. S obzirom na to da na brodu nije bilo puno mjesta, sve potrebe svedene su bile na minimum. Hranu su jeli u prašku poput astronauta, a za piće su imali dva desalinizatora na solarnu energiju koji su im omogučavali pitku vodu. 


Put preko Atlantika Cruickshank je već probao sa svojom sestrom, ali nisu imali sreće s vremenom, te im je nakon dvije trećine puta puklo kormilo. Poslali su poziv u pomoć i nakon sedam sati stigao je najbliži brod. Taj su put i prije prošli razni veslači, žene, osobe s invaliditetom, pa im je bilo žao da da se i hrvatski barjak ne vije među barjacima naroda koji su uspjeli preveslati ocean, ispričao je prije puta Werner Ilić. 


Nikad nisi prestar za ostvarivanje ciljeva - poručili su strani dragovoljci Domovinskog rata koji su za Hrvatsku preveslali Atlantik, a na njihovom povijesnom čestitao im je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je izrazio zadovoljstvo što hrvatski branitelji i umirovljeni časnici Hrvatske vojske i na takav način pridonose promociji Hrvatske u svijetu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.