Hrvatski radio

Prvi program

15:54 / 09.03.2022.

Autor: Sandra Erak

Humanitarna kriza

prof.Dražen Huić

prof.Dražen Huić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Pred našim očima događaju se ratne strahote i najveća humanitarna kriza. U Hrvatsku je dosad stiglo oko dvije tisuće 600 izbjeglica iz Ukrajine, među kojima gotovo tisuću djece. Većina ih je kod obitelji i prijatelja, a ostali su u prihvatnim centrima. Nakon Zagreba, Osijeka i Varaždina, najnoviji je otvoren u Gospiću. Prva ruka pomoći su volonteri Crvenoga križa. Glasnogovornica Katarina Zorić najavila je otvaranje donatorskoga telefona za prikupljanje novčane pomoći.


Naše medicinske sestre i liječnici su svoju plemenitost dokazali na prvoj crti borbe s korona virusom. To pokazuju i sada kada je potrebna pomoć djeci, mladima i ženama koji su zbog rata u Ukrajini morali napustiti svoj dom. U emisiji Izaberi zdravlje predstavljamo medicinsku sestru Irinu Matijević iz Lipika koja je u svojemu domu zbrinula petero djece i tri žene po koje je otišla sa suprugom odmah na početku  invazije na Ukrajinu.


Zbog straha od nuklearnoga zračenja povećala se potražnja za jodom. U emisiji predstojnik Kliničkog Zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja KBC Zagreb dr. Dražen Huić objašnjava zašto je opasno jod piti samoinicijativo i bespotrebno preventivno. Objasnio je kada treba piti jod.


prof.Dražen Huić

dr. Iva Pejnović Franelić

dr. Iva Pejnović Franelić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Najmanje devet osoba poginulo je u 16 napada na zdravstvene ustanove u Ukrajini od početka ruske invazije na tu zemlju. Potvrdila nam je voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj dr.Iva Pejnović Franelić a Svjetska zdravstvena organizacija je uputila dva humanitarna konvoja s medicinskim potrepštinama.

dr. Eva Pavić i doc. Maja Baretić

dr. Eva Pavić i doc. Maja Baretić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

dr.Eva Pavić i doc.Maja Baretić

I u ovim kriznim vremena ostaju nam stari problemi jedan od njih je i pretilost. Upozorilo se na to u povodu Svjetskoga dana debljine o čemu također govorimo u emisiji Izaberi zdravlje. Među najdebljim smo nacijama. Kako se riješiti viška kilograma? Korisne savjete dobili smo od endokrinologinje i voditeljice Referalnog centra za liječenje debljine ministarstva zdravstva doc. Maje Baretić i i rukovoditeljice Službe za prehranu i dijetetiku KBC Zagreb dr.sc. Eve Pavić.


Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici