Hrvatski radio

Prvi program

I u Zagrebu prosvjed podrške ženama u Iranu

30.09.2022.

18:05

Autor: Miruna Kastratović/Davor Rendulić

Nastavljaju se noćni prosvjedi u Iranu

Nastavljaju se noćni prosvjedi u Iranu

Foto: Costas Baltas / REUTERS

U znak podrške ženama u Iranu, koje su ustale u obranu svojih sloboda, aktivistice iz ženskih organizacija i inicijativa prosvjedom su danas izrazile solidarnost sa Irankama i Irancima koji diljem te zemlje protestiraju i to zbog ubojstva Mahse Amini, dvadesetdvogodišnje Kurdkinje koju je u Teheranu uhitila vjerska policija. Prosvjedi zbog njezine smrti održavaju se svaku večer od 16. ovoga mjeseca i unatoč međunarodnim pozivima da prestane primjena sile na prosvjednicama, vlast ih i dalje smatra pobunjenicima i primjenjuje silu. 


Iranke spaljuju svoje marame, simbolično režu kosu, u znak prosvjeda protiv strogih pravila odijevanja, što je odjeknulo na prosvjedima solidarnosti od New Yorka, preko Istanbula i Bruxellesa do Zagreba. 


Prosvjedna akcija "Solidarno sa ženama Irana" uz povike "žene, život, sloboda", okupila je i ispred iranskog veleposlanstva u Zagrebu Hrvate i Irance, koji su osudili smrt mlade Mahse Amini, pozvali na smjenu vlasti u Teheranu i prozvali EU jer nije zatvorila iranska veleposlanstva. 

Iranka Samaneh odrezala je više pramenova kose u znak prosvjeda protiv strogih pravila odijevanja u Iranu. Ona već tri godine živi u Hrvatskoj i govorila je na hrvatskom jeziku.


- Zašto ne živim u Iranu? Zato što nije siguran i nema slobode za sve. Dosta je bilo. Nažalost moja zemlja, Iran nije dobra zemlja kad su prava žena u pitanju. Tuče ih se na ulicama i ubija. A zašto? samo zbog kose. 


Iranka Samaneh Riehani

Bojana Guberac, aktivistica ženskih organizacija i inicijativa kaže kako je "Solidarno sa ženama Irana" naziv, ali i poruka akcije. 


- Žene, život, sloboda, ne možete nas baš sve pobiti. To su bile ključne poruke danas, ali ono što uvijek ističemo uvijek je ženino pravo izbora. Iz ambasade nam se nisu obratili, a koliko vidim na stranicama nemaju nikakve obavijesti o našem prosvjedu. Uopće nisu reagirali, pa ni na ono što se trenutno događa u Iranu, što smatram sramotnim.


Guberac dodaje kako pred ambasadom danas nisu bile samo žene, bili su i muškarci, iz Hrvatske i Irana.


- Koji su glasno protestirali protiv onoga što se trenutno događa u Iranu. I tamo u masovnim prosvjedima vidimo mnoge muškarce koji su na ulice izašli zajedno sa ženama jer ovo što se dogodilo sa ubojstvom Mashe Amini je samo jedan okidač koji je otvorio niz problema u toj državi, i vlade koja je s dolaskom sadašnjeg predsjednika postala najgora do sad. On je ovo ljeto postrožio zakone moralne policije i time je uveo svojevrsno bezakonje, jer ta moralna policija ima pravo ubiti ženu na cesti bez ikakvog razloga. A kamoli zbog jednog toliko glupog razloga kao što je pramen kose koji joj je virio. 


Masha Amini umrla je 16. rujna u bolnici u Teheranu, tri dana nakon što je uhićena i pretučena zbog "nepropisnog nošenja hidžaba". Jedna od organizatorica prosvjeda, Rada Borić rekla je kako  Amini nije bila jedina žrtva. Na prosvjedima je ubijena djevojka Hadis Najafi samo jer je povezala svoju kosu. 


Od početka prosvjeda u Iranu dosad je uhićeno više stotina ljudi, među kojima i nekoliko desetaka novinara. 


- Ovaj prosvjed pretvorio se i u borbu za bolji, demokratskiji Iran. Prosvjedi za ženska prava prerasli su u prosvjede protiv korupcije, prosvjede zbog lošeg vođenja politika pa čak i covid krize, rekla je Borić, upozorivši da u Iranu uopće nema zakona koji na bilo koji način štite žene i djevojčice od nasilja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.