Hrvatski radio

Prvi program

Javni poziv za Inovaciju godine 2022.

08.06.2023.

18:13

Autor: Željka Mandić

Inovacije

Inovacije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatska zajednica inovatora raspisala je Javni poziv za „Inovaciju godine 2022.” Nagrada se dodjeljuje kao priznanje za unapređivanje i promicanje inovatorstva a sve kako bi jačala gospodarska konkurentnost. Hrvatski inovacijski sustav tradicionalno se u iznosu od 85 posto temelji na malim inovatorima "u garaži", dok je u svijetu situacija obrnuta, 85 posto inovacija dolazi iz razvojno-istraživačkih institucija na razini akademske zajednice. 


Natječaj za inovaciju 2023. traje do 16. ovog mjeseca. Poziv je to svim inovatorima da prijave svoje inovacije. Predsjednik Hrvatske zajednice inovatora Miljenko Šimpraga ističe da sustavno pokušavaju poboljšavati inovacijski sustav povezivanjem inovatora, akademske zajednice i poslovnoga sektora.

Najveći je potencijal, vjeruje Šimpraga, u našim sveučilištima. 


- Svi znamo za Silicijsku dolinu, tehnologijski park u kojemu nastaju mnogi uspješni "start-upovi". Mnogi ne uspiju, ali to nije razlog da se ne ulaže u takozvane "inkubatore". Šimpraga podsjeća da je i Facebook bio studentski projekt koji je postao velika svjetska tvrtka.


Zajednica inovatora najbolje trenutačno surađuje s Ministarstvom poljoprivrede, ističe Šimpraga, vezano za inovacije u poljoprivredi. Poljoprivreda je važna za razvoj gospodarstva i još smo prije 15 godina utemeljili sajam inovacija u poljoprivredi, kaže Šimpraga i dodade kako potencijal imamo, no zanemaren je. 


- Trebamo početi financirati primijenjena istraživanja i tehnologijske projekte - poručuje predsjednik Zajednice inovatora.


Još smo u razvojnoj fazi, zanemarili smo suradnju akademske zajednice i gospodarstva, a upravo je ta suradnja važna za sveukupni razvoj, drži Šimpraga. I upravo ta je suradnja manjkava.


Zajednica inovatora uvela je i godišnju nagradu "Inovacija godine" koja se dodjeljuje za komercijaliziranu inovaciju, kao priznanje poboljšanju te promicanju inovatorstva i inovativnog promišljanja radi podizanja inovativnosti i konkurentnosti gospodarstva Republike Hrvatske.


Inovacija inovatora pojedinca ili tima (fizičke osobe), inovacija inovatora pojedinca ili tima unutar malog gospodarskog subjekta (start-up), inovacija inovatora pojedinca ili tima unutar srednjeg ili velikog gospodarskog subjekta i inovacija inovatora pojedinca ili tima unutar javne ustanove (fakulteti, istraživačko razvojni instituti i sl.)

Kategorije nagrade "Inovacija godine 2022".

Prijedlog za dodjelu nagrade mogu dati znanstvene i druge javne ustanove, udruge građana te sve pravne i fizičke osobe. Rok je 16. lipnja, podatke mogu dostaviti elektroničkim putem na adresu uih@inovatorstvo.com ili poštom, odnosno osobnom dostavom u zatvorenoj omotnici na adresu: Hrvatska zajednica inovatora, Dalmatinska 12, HR - 10000 Zagreb s naznakom Prijava za godišnju nagradu "Inovacija godine" te napomenom za koju se od četiriju kategorija prijavljuju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici