Hrvatski radio

Prvi program

Jesu li se smanjile liste čekanja?

15.02.2022.

12:41

Autor: Sandra Erak

prof.Ante Čorušić

prof.Ante Čorušić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Smanjivanjem covid pacijenata na bolničkom lječenju, bolnice se sve više otvaraju za ostale bolesnike. Jesu li bolnice spremne prihvatiti necovid pacijente? Što se događa sa listama čekanja? Pokazuju li podaci stvarno stanje ? Analiziramo u današnjoj emisiji Izaberi zdravlje .

No kako je to već uobičajeno na početku kratki epidmeiološki osvrt. Posebice nas je zanimalo zašto još umire od korone previše ljudi?


Prof. Silvio Bašić, državni tajnik u ministarstvu zdravstva ističe.


- Brojni su razlozi zašto, nažalost, ovoliko veliki broj naših građana umire svakog dana (od koronavirusa). Jedan od ključnih razloga je slabija procijepljenost. Drugi razlog je što imamo izrazito povećane rizike, primjerice po debljini smo prvi u Europi. Među najstarijom smo populacijom u Europi. Moramo znati da je smrtnost i prije pandemije u Hrvatskoj bila veća nego u drugim zemljama. 

prof. Silvio Bašić

prof. Silvio Bašić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

prof.Silvio Bašić o smrtnosti u pandemiji

Smanjile su se liste čekanja i u KBC Zagreb, kaže ravnatelj KBC Zagreb prof. Ante Čorušić. 


- Mi smo neposredno prije pandemije imali milijun i 450 tisuća narudžbi, a sad se taj broj više nego prepolovio,  na 650 tisuća narudžbi. Doista značajno manji broj građana čeka na određene dijagnostičke, kirurške zahvate, prvi ili kontrolni pregled. Čekanja na određene preglede su na razini prije pandemije,  a za neke je postignuto znatno skraćenje. Najčešći pregledi kolonoskopija, gastroskopija na 13 dana, ultrazvuk trbuha unutar mjesec dana se dođe na red. Pojave se bombastični naslovi u medijima da se na magnet čeka 487, no to je netočan podatak. Na magnetsku rezonancu mozga ne čeka se nijedan dan.

prof. Ante Čorušić

Imat ćemo vrlo brzo nova 23 linearna akceleratora u svim radiološkim centrima diljem zemlje i omogućit će se veća dostupnost za tu metodu liječenja obećao je prof.Bašić. Hitni pacijenti ne smiju čekati tvrdi šef splitske radiologije Krešimir Dolić:


- Iz mjeseca u mjesec otvaramo dodatne prioritetne termine za primjer - prošli mjesec otvorili smo 1200 novih termina ultrazvuka, CT-a i magnetske rezonance.
dr. Krešimir Dolić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici