Hrvatski radio

Prvi program

Korona je još glavna tema, no ne odnosi samo ona živote

25.01.2022.

12:08

Autor: Sandra Erak

Tatjana Petričević Vidović, Diana Mayer i Ivica Belina u emisiji Izaberi zdravlje

Tatjana Petričević Vidović, Diana Mayer i Ivica Belina u emisiji Izaberi zdravlje

Foto: Hrvatski radio / HRT

Preplavio nas je peti val korone. Obaraju se rekordi u broju novozaraženih. Korona hara u školama. Gotovo 17000 djece pozitivno je na koronavirus. Zbog toga se najavljuju nove mjere.

- Mi smo naše kapacitete podigli do maksimuma, testiramo i do 2000 ili 2500 osoba svaki dan, i obrađujemo isto toliko testova. Moguće je i 3000 no, tehnološki i ljudski kapaciteti ne dozvoljavaju više od toga - rekla je voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ Tatjana Petričević Vidović, ističući da je zbog toga otvorena mogućnost brzih antigenskih testova u zdravstvenim ustanovama.


- Apeliramo da se osobe koje su razvile simptome jave svojim nadležnim liječnicima i provedu to testiranje u zdravstvenim ustanovama, a prioritet za PCR testiranja su zdravstveni djelatnici, oni koji rade u socijalnoj skrbi, kronični bolesnici, a tek onda ostala populacija, istaknula je Petričević Vidović.

Tatjana Petričević Vidović

Tatjana Petričević Vidović

Foto: privatna arhiva / -

Petričević Vidović o testiranju

Cijepljena djeca neće morati u samoizolaciju, objasnila je epidemiologinja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Diana Mayer. 


- To se uvelo jer imamo u prva tri tjedna siječnja oko 25 tisuća djece pozitivne na koronavirus, a isto toliko je bilo lani u prvih deset mjeseci.

Diana Mayer

Diana Mayer

Foto: Hrvatski radio / HRT

epidemiologinja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Diana Mayer


U našoj zemlji svaki dan od posljedica raka umre 39 osoba


- Ono što smo željeli poručiti je da je vrijeme da se pokrenemo, istaknuo je predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina.

Prvu godinu predviđenu za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka smo izgubili. Više od 15 tisuća ljudi smo izgubili i vrijeme je da se svi aktivno uključimo.

Ivica Belina

Ivica Belina

Ivica Belina

Foto: privatna arhiva / -

Ivica Belina

Onkološke udruge najavile su kampanju "Vrijeme je" kojom žele potaknuti provedbu u Nacionalnog strateškog okvira protiv raka kojom bi se trebala smanjiti smrtnost od zloćudnih bolesti.


Hrvatska liga protiv raka obilježila 15. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

U emisiji Izaberi zdravlje predstavljamo i kampanju "Ne odustajem" posvećenu ženama oboljelim od metastatskoga raka dojke. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici