Hrvatski radio

Prvi program

Korona jesen

23.08.2022.

15:34

Autor: Sandra Erak

Covid-19, ilustracija

Covid-19, ilustracija

Foto: Andrii Vodolazhskyi / Shutterstock

Počele su pripreme za izazovnu epidemiološku jesen i nagađanja koja će biti taktika u još jednoj rundi borbe protiv koronavirusa. Objavljenje su preporuke za cijepljenje četvrtom dozom, a u javnost izlaze probni baloni o mjerama o kojima se razmišlja.

Zabrinjava i dalje velik broj umrlih unatoč blažim kliničkim stanjima koje izaziva dominantna inačica koronavirusa. Bolnički sustav nije opterećen, a nema ni na cjepnim punktovima gužvi. Štoviše, u srpnju je cijepljeno 6135 osoba dok je u istom mjesecu lani cijepljeno gotovo pola milijuna osoba. Zabrinutost zbog neizvjesne pandemijske jeseni i novih sojeva koronovirusa nisu potaknule interes za cijepljenjem.


O novim preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo za drugo docjepljivanje tj. četvrtu dozu cjepiva, ali i novim cjepivima prilagođenim novim sojevima korone razgovarali smo sa zamjenicom ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Ivanom Pavić Šimetin, a od profesora emeritusa Brune Baršića ujedno i voditelja Kriznoga stožera za Covid KB Dubrava sve o lijekovima koji se koriste u liječenju covid bolesnika. Doznali smo da nema remdesivira u svim našim bolnicama te da stiže cjepivo za majmunske boginje.


Galerija
Ivana Pavić Šimetin, Foto: Sandra Erak/Hrvatski radio
Bruno Baršić, Foto: Sandra Erak/Hrvatski radioprim.dr.Pavić Šimetin i prof.Bruno Baršić, Foto: Sandra Erak/Hrvatski radio

O izazovima epidemije razgovarali smo i s našim znanstvenikom na Goethe Sveučilištu u Frankfurtu prof. Ivanom Đikićem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici