Hrvatski radio

Prvi program

Korona predah - Parkinsonova bolest

13.04.2022.

19:38

Autor: Sandra Erak

Nacionalni stožer civilne zaštite, 24.9.2021.

Nacionalni stožer civilne zaštite, 24.9.2021.

Foto: HTV / HRT

Posljednjih 770 dana svaku smo emisiju počinjali korona statistikom – brojem oboljelih, hospitaliziranih i umrlih od korona virusa. Konačno, možemo izvijestiti da se pandemija smirila, te da je ukinuta većina epidemijskih mjera.


Nakon duljeg vremena  ponovno su na okupu bili vodeći ljudi Nacionalnoga stožera Civilne zaštite - minisitar Vili Beroš, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, potpredsjednik Vlade i prvi čovjek Stožera Davor Božinović i ravnateljica Bolnice za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.


Nacionalni stožer civilne zaštite

prof.Darko Chudy

prof.Darko Chudy

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

prof.Darko Chudy sa urednicom Sandrom Erak

prof.Darko Chudy sa urednicom Sandrom Erak

Foto: Blaženka Dragašević / Hrvatski radio

Kako se boriti protiv Parkinsonove bolesti od koje boluje više od 15 tisuća osoba u našoj zemlji? Plesom, stolnim tenisom i drugim javno-zdravstvenim aktivnostima diljem zemlje i ove godine obilježen je Svjetski dan Parkinsonove bolesti. Gost emisije, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju u Kliničkoj bolnici Dubrava, prof. dr. sc. Darko Chudy, koji je sa svojim timom zaslužan što se naša zemlja našla u svjetskom vrhu neurokirurgije, objašnjava što znači duboka mozgovna stimulacija za oboljele.


prof.Darko Chudy

Fizička aktivnost je jedna od ključnih u usporavanju Parkinsonove bolesti. I na pacijente koji su vježbali tijekom pandemije tjelovježba imala je pozitivan utjecaj, kaže predsjednica udruge Udruga bolesnika oboljelih od Parkinsonove bolesti „Buđenje" iz Osijeka i voditeljica odjela za neurodegenerativne i neuromuskularne bolesti KBC Osijek doc. dr. sc. Svetlana Tomić.

doc.dr.sc.Svetlana Tomić

Dan Parkinsonove bolesti u Osijeku

Dan Parkinsonove bolesti u Osijeku

Foto: Tomić / Hrvatski radio

Borna Šeremet

Borna Šeremet

Foto: privatna arhiva / -

Nordijsko hodanje sve je popularnije. Hodanjem sa štapovima posebno dizajniranim za nordijsko hodanje, usvaja se pravilan obrazac hoda koji ćete nastaviti primjenjivati i kasnije, na putu do posla ili dućana, onda kada nemate štapove u ruci. Hodači više ne gledaju u pod, nemaju pogrbljena ramena ili kifotično loše držanje. Kineziolog iz Trčaone Borna Šeremet.

nordijsko hodanje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici