Hrvatski radio

Prvi program

Liječnici prosvjeduju

14.02.2023.

16:58

Autor: Sandra Erak

Premoreni liječnici

Premoreni liječnici

Foto: Stephane Mahe / REUTERS

Nezadovoljni stanjem u zdravstvu, liječnici će prosvjedovati 18. idućega mjeseca na Markovu trgu, a nisu isključili ni mogućnost štrajka. Odlučilo je to pet krovnih liječničkih udruga nakon provedene ankete, u kojoj je sudjelovalo 5700 liječnika iz cijele Hrvatske, a 97 posto iskazalo je nezadovoljstvo radnopravnim statusom. Liječničke udruge koje predstavljaju sve liječnike podsjećaju da je ministar Vili Beroš prihvatio njihove zahtjeve na sastanku još prošle godine u kolovozu, kada su postavljeni rokovi, no otada se ništa nije ispunilo. O gorućim problemima liječnika govorilo se u današnjoj emisiji. Gosti emisije Izaberi zdravlje su bili predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, predsjednica Hrvatskoga liječničkoga sindikata Renata Čulinović Čaić, predsjednica KOHOM-a Nataša Ban Toskić i predstavnik Inicijative mladih liječnika Marin Smilović.


S predstojnicom Klinike za unutarnje bolesti Kliničke bolnice Merku doc. dr. sc. Delfom Radić-Krišto obilježili smo 30-tu obljetnicu od prve transplantacije krvotvornim matičnim stanicama u Kliničkoj bolnici Merkur.Galerija
Krešimir Luetić, Foto: Sandra Erak/Hrvatski radio
studio IZ, Foto: Sandra Erak /Hrvatski radio

Kap je prelila čašu i moramo ići u ove aktivnosti, poručio je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić. Ponovio je zahtjeve koji se nisu ispunili: izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima, kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 %, donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora, usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima, ukidanje postojećih “robovlasničkih” ugovora za liječnike specijalizante. S iznimkom reprezentativnosti, Ministarstvo zdravstva do danas u obećanom roku nije riješilo nijedan zahtjev hrvatskih liječnika, ističe. 

Ignoriranje zahtjeva na ovaj način, kad se preuzme obveza pa se ne poštuje, kako drugo možemo protumačiti takvu reakciju druge strane. Nismo sretni da moramo ići u akcije, ali nemamo izlaza, jednostavno je kap prelila čašu.

Krešimir Luetić

Krešimir Luetić

Inicijativa mladih liječnika organizirala je u rujnu prosvjed ispred ministarstva zdravstva s porukom da je cijeli sustav zastario, edukacija specijalizanata neadekvatna, te su prisiljeni na prekovremeni rad i "robovlasničke ugovore. Od svojih zahtjeva, rekao je u emisiji predstavnik Inicijative Marin Smilović, ne odustaju. 

Marin Smilović

Marin Smilović

Marin Smilović

Foto: osobno / Hrvatski radio

Prekovremeni sati su  i dalje veliki teret bolničkim liječnicima. Usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima trebao bi bit prioritet zdravstvene administracije, smatra predsjednica Hrvatskoga liječničkoga sindikata dr. Renata Čulinović Čaić.


Renata Čulinović Čaić

Renata Čulinović Čaić

Foto: HRT / HRT

Čulinović Čaić

Naša kuća gori od temelja, upozorava predsjednica KOHOM-a Nataša Ban Toskić. Većina liječnika želi normalno, stručno i savjesno raditi u interesu pacijenata i liječnika. Podupiru radnopravne zahtjeve svojih kolega, no njih osim kadrovskoga deficita muči opterećenost administracijom.


Ban Toskić

Nataša Ban Toskić

Nataša Ban Toskić

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

U drugom dijelu emisije gošća je bila predstojnica Klinike za unutarnje bolesti Kliničke bolnice Merku doc. dr. sc. Delfa Radić-Krišto. Povod za razgovor je obilježavanje 30-te obljetnice od prve transplantacije krvotvornim matičnim stanicama u Kliničkoj bolnici Merkur. Danas, tvrdi naša gošća, Hrvatska ne zaostaje za najrazvijenijim zapadnim zemljama u liječenju zloćudnih hematoloških bolesti.


Delfa Radić Krišto

Delfa Radić Krišto

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Delfa Radić Krišto

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici