Hrvatski radio

Prvi program

Liječnici zastupnici o reformi

13.12.2022.

Zadnja izmjena 18:03

Autor: Sandra Erak

gosti emisije

gosti emisije

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Uoči saborske rasprave o izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti i o obveznom zdravstvenom osiguranju gosti u emisiji Izaberi zdravlje bili su liječnici – zastupnici. Što donose zakonske izmjene koje omogućavaju provođenje reforme? Može li se očekivati da će se postići politički konsenzus ? Postoje li zajednička rješenja za poboljšanje zdravstvenoga sustava? Pitanja su na koja su odgovarali specijalistica hitne medicine, anesteziologije reanimatologije, intenzivne medicine ,ravnateljica Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinu - zastupnica HDZa prim.mr. Maja Grba Bujević , zastupnica SDPa - specijalistica interne medicine, endokrinologinja i dijabetologinja prim.dr.sc. Andreja Marić i zastupnik Mosta psihijatar mr.sc.Božo Petrov.Komentirali su se neki od ključnih ciljeva reforme - jačanje preventivne zdravstvene zaštite i domova zdravlja, reorganizacija bolničkog sustava te praćenje ishoda liječenja .Prim .Maja Grba Bujević objasnila je konkretno što će značiti  zakonske izmjene ističući važne promjene u Domovima zdravlja. Dr.Petrov je pak argumentirao zašto drži da je reforma zdravstva "još jedan pucanj u prazno". Kao cilj reforme naveo je da zdravstvena zaštita treba biti jednako dostupna svima.Za postizanje političkoga konsenzusa prim.dr.sc.Andreja Marić smatra da bi vladajući trebali više slušati konstruktivne prijedloge oporbe i struke.Maja Grba Bujević

Božo Petrov

Andreja Marić

gosti tijekom rasprave

gosti tijekom rasprave

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Zaiskrilo je i među zastupnicima liječnicima u studiju emisije Izaberi zdravlje nagovještaj je to i zanimljive i burne rasprave u sabornici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici