Hrvatski radio

Prvi program

Ljetni kampovi: "Mladi traže dublje iskustvo vjere"

13.06.2022.

12:49

Autor: Ana Dagelić

Ana Marčinko, vlč. Kristijan Tušek, Vesna Sabo

Ana Marčinko, vlč. Kristijan Tušek, Vesna Sabo

Foto: Dagelić / -

Godišnji odmor dragocjeno je vrijeme koje želimo kvalitetno iskoristiti, odmaknuti se od svakodnevnih obaveza te „napuniti baterije“ za ono što je pred nama. Različita crkvena vijeća, udruge i zajednice u Hrvatskoj trude se ponuditi baš takve oaze u kojima je moguće provesti slobodno vrijeme na izgradnju duha, duše i tijela.

U Susretu u dijalogu gostovali su povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Kristijan Tušek, pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ana Marčinko i koordinatorica Volonterskog Centra SKAC Palme Vesna Sabo te predstavili programe SKACa Palme, Animatorsko ljeto na Malom Lošinju te „Mljetovanje“ dubrovačkoga Studentskog katoličkog centra.


Povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Kristijan Tušek istaknuo je kako niz inicijativa u zadnje vrijeme jasno pokazuje veliki interes mladih za duhovne sadržaje tijekom ljeta, a i inače tijekom godine: „To pokazuje da vjera nije rezervirana za starije ljude ili ljude koji su tradicionalni navikli na vjeru, nego da mladi traže dublje iskustvo vjere, pronalaze svoje mjesto u Crkvi kao živoj zajednici. Daju sve od sebe, svoje talente, sposobnosti i jako puno slobodnog vremena. Čini mi se da je danas pristup duhovnosti daleko od površnosti. Mladi danas više nisu zadovoljni tek s nekakvim sadržajem, nego traže uvijek nešto novo, a to je izazov i nama koji im to želimo ponuditi."

vlč. Kristijan Tušek

vlč. Kristijan Tušek

Foto: Dagelić / -

„Mljetovanje“ je duhovno-edukativno-ekološki program, s naglašenom ekološkom dimenzijom, osobito inspiriran papinom enciklikom „Laudato si'“, naglasila je pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ana Marčinko: „Program je to koji tijekom sedam dana mladima želi omogućiti jedan drugi način života, jedan stil života koji prije svega uključuje fokus na odnose: s ljudima, sa Stvoriteljem, ali i odnose sa svim stvorenim te upoznavanje s nekim iskonskim postavkama koje su nam svima bliske, ali ih još nismo imali prilike doživjeti. Tijekom sedam dana u predivnoj prirodi Nacionalnog parka na prelijepom Mljetu imamo priliku susresti se sa sobom, čovjekom i Bogom.“ 

Ana Marčinko

Ana Marčinko

Foto: Dagelić / -

Koordinatorica Volonterskog Centra SKAC Palme Vesna Sabo podsjetila je na početke ljetnih kampova na Modravama. Iz te ideje isusovca patera Luke Rađe s vremenom su se razvili i ostali ljetni programi Studentskoga katoličkog centra Palma: „Pater Luka Rađa je 2002. i 2003. godine imao ideju da mlade treba maknuti s betona, od interneta i svega onoga što nam svijet danas nudi. Znam da su mu tada govorili da je to potpuna ludost, da mladi neće htjeti doći spavati u šatorima i po podovima. Ja također nisam bila spremna niti mi se dalo ići na to, ali između ljetovanja s prijateljima u takvim robinzonskim uvjetima i ljetovanja s roditeljima, prevagnulo je ovo prvo. Shvatila sam da je to mjesto gdje mlada osoba može biti slobodna i doći u kontakt sa sobom, a druge vidjeti u drukčijem okruženju, i na koncu upoznati Boga Oca, Stvoritelja koji je i izvan crkve i skriva se malo u maslini, malo u moru.“


Vesna Sabo

Vesna Sabo

Foto: Dagelić / -

Jedan od dugovječnijih crkvenih ljetnih programa je Animatorsko ljeto na Malom Lošinju koje mlade okuplja već dvadesetak godina, ali proteklih nekoliko godina uz određene promjene, ističe vlč. Kristijan Tušek: „Kuća svetog Martina je otvorena od početka 2002. godine, a radilo se o programu koji je za cilj imao osposobiti mlade ljude, koji su prisutni u našim zajednicama i koji su na pomoć svojim župnicima i kapelanima. Zadnjih nekoliko godina u Nadbiskupiji se aktivno provodi program temeljne formacije animatora, pa zbog toga Mali Lošinj više nije rezerviran samo za animatore. Želja je da to bude prostor druženja te iskustvo ljetnoga duhovnog, edukativnog i rekreativnog kampa, na koje će mladi dolaziti neovisno o tome jesu li animatori u svojim zajednicama ili nisu.


Na programu „Mljetovanje“ često se dogodi da dođu sudionici koji uopće nisu vjernici, svjedoči Ana Marčinko: „Mi im u slobodi kažemo da ne moraju sudjelovati u programu, ali da poštuju one koji sudjeluju. I imamo predivna iskustva da su ljudi pristupili duhovnom razgovoru, neki i ispovijedi nakon više od deset godina. Iako su došli možda iz krivih razloga, možda jer su čuli da tamo ima zgodnih cura i dečki, pa im je i to bio motiv za dobro ljetovanje na jednom lijepom otoku, no na kraju se pokaže kako se zbilja nešto ozbiljno dogodilo u njima.“


Na pitanje postoje li predrasude prema mladima koje zanima ovakav oblik odmora te postoji li mišljenje da su takvi kampovi samo za izrazito pobožne mlade, vlč Kristijan Tušek je odgovorio kako postoje predrasude općenito prema mladima: „Predrasude možda imaju oni koji nemaju nikakvo iskustvo zajedništva u Crkvi ili je to iskustvo loše. Ove predrasude da je to za neke ekstra pobožne ili ne baš normalne su također prisutne, ali ja to doživljavam tako što mislim da u svakome od nas čuči potreba lijepog iskustva na bilo kojoj razini. Kad se mladi vrate s kampova i dijele iskustva s prijateljima koji ne misle isto, zapravo predstavljaju svojevrsnu provokaciju.“

Vesna Sabo posvjedočila je kako je za nju ključno iskustvo vidjeti promjenu u ljudima i promatrati kakvi su kad dođu i kad odlaze s kampova: "To što se s ljudima događa u tom razdoblju meni je znak da je živi Bog prisutan."

Cijelu emisiju možete poslušati na poveznici.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Susret u dijalogu

Vođena emisija uživo o aktualnim i problemskim temama vezanim u život i djelovanje Katoličke crkve, vjerskih zajednica, aktualnim društvenim moralno-etičkim tema, temama vezanim za međureligijski dijalog i ekumenizam te aktualnim religijskim kretanjima u svijetu.

Poslušajte u Slušaonici