Hrvatski radio

Prvi program

Mladi iz cijele Europe dolaze u Hrvatsku na isusovački "Magis Europe 2022"

23.05.2022.

13:34

Autor: Ana Dagelić

Magis Europe 2022

Magis Europe 2022

Foto: Udruga Magis / -

U Crkvi je u tijeku godina svetog Ignacija, utemeljitelja isusovačkog reda. Od ignacijanske duhovnosti danas žive milijuni ljudi, koji su po njoj pronašli svoj put do Boga. 


Naša zemlja ove godine je domaćin Europskog susreta ignacijanske mladeži „Magis Europe“, a završetak tog susreta ujedno će biti i završni događaj godine svetog Ignacija, s glavnim okupljanjem u Splitu i Solinu. U Susretu u dijalogu o ovom projektu govorile su glavna koordinatorica Marija Selak i administratorica na projektu Petra Borošak.


„Magis Europe 2022“ je međunarodni program za mlade od 18 do 35 godina, koji se temelji na ignacijanskoj duhovnosti te je namijenjen svima koji se žele upoznati i družiti s ljudima iz cijelog svijeta i naravno, s Bogom, poručuju organizatori, te ističu da je sve osmišljeno kako bi bilo od pomoći u duhovnom rastu, u odnosu s Bogom, drugima i samim sobom.


- Baš u ovoj posebnoj godini sv. Ignacija 'Magis Europe' održava se u Hrvatskoj i, na zahtjev generala isusovačkog reda, u tjednu uoči Ignacijevog dana. Zato smo smješteni u tjedan između 24. i 31. srpnja, jer će cijela velika isusovačka europska obitelj slaviti zadnji dan u Solinu na svečanoj misi završetka Godine svetog Ignacija.


Istaknula je Marija Selak te objasnila da će „Magis Europe“ obuhvatiti čak 35 lokacija, najvećim dijelom u Hrvatskoj te u BIH i Srbiji.


- Mladi će izvan Hrvatske u programu moći sudjelovati u Srbiji u Beogradu, a u BIH u Bihaću i Sarajevu. Što se tiče programa u Hrvatskoj bit će organiziran od Dubrovnika i Metkovića pa sve do Osijeka.


Marija Selak

Marija Selak

Foto: Dagelić / -

U skladu s temama takozvanih eksperimenata, mladi će u manjim grupama raditi na područjima hodočašća, duhovnosti, služenja, umjetnosti, kulture i ekologije.


Naše sugovornice objasnile su i zašto se za pojedine termine susreta mladih u sklopu „Magisa“ koristi riječ „eksperiment“. Pojam je preuzet iz isusovačke redovničke formacije, a označava iskustva života i apostolata u različitim zajednicama kako bi se usvojio isusovački stil života u hodu prema redovničkim zavjetima.


- Obično su ti eksperimenti briga za starije, briga o bolesnima, praktično povjerenje u Božju providnost tijekom hodočašća i slično. Po tome se pokušalo skrojiti ove eksperimente za mlade, među kojima je i područje služenja: u Bihaću će u suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice mladi raditi s izbjeglicama, u Osijeku s terapijskom udrugom 'Mogu' pomagat će u radu s djecom s teškoćama, a služenje obuhvaća i ekološki dio projekta. Cijeli projekt, uz nas zaposlene, nose naši volonteri kojih je više od stotinu. Svaki od eksperimenata ima svog voditelja, a to su naši volonteri, koji tijekom cijele godine prolaze kroz formaciju -naglasila je Petra Borošak.


Petra Borošak

Petra Borošak

Foto: Dagelić / -

Kultura i običaji Mediterana, raznolikost Telašćice, liturgija i umjetnost istočne crkve – samo su neki od eksperimenata u kojima će mladi iz cijele Europe sudjelovati, a ponuda je zaista šarolika i odgovara širokoj paleti najrazličitijih interesa u kojima se mladi mogu pronaći, te odlučiti na koji će način provesti tjedan. 


Mogu se, primjerice, odlučiti za hodočašća bicikliranjem dalmatinskom obalom, jedrenjem, vožnjom kajacima ili planinarenjem Velebitom ili Medvednicom, na hodočašće putovima misionara Ante Gabrića, učenje pisanja ikona ili radionicu plesa s Bogom, a oni vještiji možda uspiju ovladati umijećem pripreme soparnika. 


Trenutačno je na „Magis Europe“ program prijavljeno više od 250 sudionika i to najviše iz Slovačke, zatim iz Poljske, Egipta, Sirije, Libanona, Njemačke, Austrije, Francuske, Španjolske, Portugala, Rumunjske i Italije. Sve informacije o „Magis Europe 2022“ možete potražiti na mrežnim stranicama projekta, a emisiju poslušati u našoj Slušaonici.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Susret u dijalogu

Vođena emisija uživo o aktualnim i problemskim temama vezanim u život i djelovanje Katoličke crkve, vjerskih zajednica, aktualnim društvenim moralno-etičkim tema, temama vezanim za međureligijski dijalog i ekumenizam te aktualnim religijskim kretanjima u svijetu.

Poslušajte u Slušaonici