Hrvatski radio

Prvi program

Mons. Zlatko Koren: "Neka u nama uskrsne sve ono što je dobro"

18.04.2022.

12:19

Autor: Ana Dagelić

mons. Zlatko Koren, Suzana Borko

mons. Zlatko Koren, Suzana Borko

Foto: Dagelić / -

Slavimo Uskrs – najveći kršćanski blagdan, blagdan koji je slavlje pobjede Isusa Krista nad grijehom i smrti. Uskrsni ponedjeljak tradicionalno povezujemo s posjetima obitelji i prijateljima, a prisjećamo se i puta dvojice učenika koji na putu u Emaus susreću Isusa. Taj susret mijenja im život, daje novi polet i nadu. U Susretu u dijalogu govorimo o tome kako slavlje Uskrsa i u današnjim iznimno teškim okolnostima, osobito za Ukrajinu, te za cijelu Europu i svijet donosi svjetlo, pobjedu i Kristov mir.

U emisiji su gostovali kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zlatko Koren i zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa Suzana Borko.


Mons. Zlatko Koren uvodno je podsjetio na pokorničko bogoslužje koje je održano na svetkovinu Naviještenja Blažene Djevice Marije u Bazilici svetoga Petra, te naglasio kako je posebno dojmljivo što je papa Franjo otežanim hodom sam prišao ispovjedaonici, pristupio sakramentu svete ispovijedi, da bi nakon toga on sam ušao u jednu ispovjedaonicu i bio na raspolaganju tolikima koji su pristupali: "S jedne strane, papa nas je taj dan pozvao na molitvu za Ukrajinu. S druge strane, ta molitva je započela velikim ispitom savjesti: inventurom našeg srca, duše, naših misli, riječi i djela. Smatram da građenje mira: od naših obitelji, naših naselja i zajednica – cijeloga svijeta, upravo počiva na ispitu savjesti, na sakramentu ispovijedi, pomirenja i pokore i na tome da sam kadar ne moliti samo za sebe, nego moliti i za druge.“


Suzana Borko istaknula je kako Hrvatski Caritas nije samo krovno tijelo mreže (nad)biskupijskih Caritasa i središnja ustanova, nego postoji međuovisnost, a plodovi koji su vidljivi dolaze iz zajedničkog rada, suradnje, razumijevanja, pokušaja da činimo dobro, dajemo nadu, potičemo druge na dobro i da nadrastemo vlastita ograničenja i sve što donose nove situacije: „Poslali smo do sada devet pošiljaka s gotovo 120 tona pomoći. To je uglavnom ono što je ljudima najnužnije. Velika je solidarnost među našim ljudima i to nam otvara nova obzorja nade da ne posustanemo. Možemo primijetiti da je ljubav konkretna, ona se želi utjeloviti, ona uz nadu motivira i daje snagu da činimo ono što svakodnevno pokušavamo činiti djelujući zajedno sa svim našim Caritasima.


Hrvatski Caritas za Ukrajinu

Hrvatski Caritas za Ukrajinu

Foto: Robert Anic / Pixsell

„Mi Hrvati smo izrazito patnički narod, ali tako kako su patili Ukrajinci, osobito za vrijeme sovjetske komunističke strahovlade, osobito kako su patili istočni kršćani u Ukrajini – takav progon i zatiranje ne znam je li itko ikada doživio. Zato i u njima živi ta snažna ljubav prema domovini. Našim dobrotvornim činom i našom karitativnom zauzetošću i povezanošću s cijelom obitelji Caritasa pokazujemo da nismo zaboravni te da razumijemo Ukrajince. Ako ih mi ne bismo razumjeli, onda ne znam tko bi mogao razumjeti, s obzirom da je model napada na Ukrajinu isti model koji se provodio u Hrvatskoj“, istaknuo je mons. Zlatko Koren. 


U emisiji je istaknuta i velika požrtvovnost svih djelatnika i volontera Caritasa.


„Iskreno hvala za sve što su činili u preduskrsno vrijeme, kao i za sve što čine, ne samo profesionalno obavljajući svoj rad, nego i za ono što nas uvijek pokreće, a to je život naše baze, naših župnih Caritasa: te nepregledne vojske volontera koja svakodnevno čini dobro i kojima nikada ne možemo dovoljno zahvaliti“, kazala je Suzana Borko.


Uz to što su prestale vrijediti sve epidemiološke mjere koje su se odnosile na vjerska okupljanja vjernike je ovoga Uskrsa razveselio i novi zagrebački bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu 28, o čemu je detaljnije govorio mons. Zlatko Koren: „Prostor se nalazi sto metara od katedrale, uz zgradu bogoslovije. Tamo smo slavili sveto Vazmeno trodnevlje i svetu uskrsnu misu, a tamo se od danas redovito sabiremo. Svaki dan od ponedjeljka do subote tamo će se slaviti euharistijska slavlja u 7, 9 i 19 sati, a nedjeljom uz to još i u 10 sati. Mogućnost slavlja sakramenta ispovijedi također će biti svaki dan: od 7 do 11 sati i od 18,30 do 19,30. Duh slavlja sakramenta ispovijedi želimo nekako presaditi u taj prostor da bismo ga onda ponovno opet presadili u katedralu kada se za to steknu uvjeti.“ 

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

U novome montažnom bogoslužnom prostoru moguće je pomoliti se i pred relikvijama blaženog Alojzija Stepinca, što je vjernicima osobito drago, s obzirom na to da nije moguć pristup Stepinčevom grobu u Prvostolnici. Zagrebačka katedrala po mnogočemu je osobita, naglasio je mons. Koren. U njoj je riznica zagrebačke katedrale, katedra zagrebačkih nadbiskupa, propovjedaonica s koje se naviješta Radosna vijest i s koje su zagrebački nadbiskupi upućivali homilije, koje su bile naznaka ostvarenja naše slobode, a katedralu je dva puta pohodio sveti papa Ivan Pavao II. i papa Benedikt XVI. Molili su na grobu blaženog Alojzija Stepinca, jer su osjetili ono bilo koje Stepinac živi i koje nije prestalo živjeti jer živi u srcu hrvatskog naroda, istaknuo je mons. Koren: „Uvijek je grob blaženog Alojzija Stepinca bio jedno mjesto neprekidne, tihe molitve. I onaj stari grob, i ovaj, nazovimo novi za mene su osobito vrijedni. Onaj stari, na kome je dominirala posmrtna maska koju je načinila Milka Wod, i ovaj novi koji nas povezuje s velikom vrijednošću zagrebačke katedrale, a to je naš Božji grob. Tu postoji ona ista crna ploča sa zlatnim slovima, na kojoj je sažet Stepinčev život: 'Ljubiti pravdu, a mrziti nepravdu: to je moje načelo.' i 'U ljubavi prema hrvatskom narodu ne dam se od nikoga natkriliti.' I kada bismo svi mi, ovdje u Hrvatskoj upili to Stepinčevo načelo, ova zemlja bi stvarno bila raj na zemlji.“


Želim svima od srca Uskrs pun nade i ljubavi, da pronalazimo snage nadilaziti vlastite slabosti, zaključno je istaknula Suzana Borko: „Kao što je rekao kardinal Stepinac, onda kada je najteže treba znati sklopiti ruke i moliti. Ponekad u toj molitvi nalazimo i snagu koja nam je danas potrebna više nego ikada. S tim mislima još jednom hvala svima koji podržavaju rad Caritasa.“


"Svaki dan u svetoj misi mi kličemo: Tvoju smrt, Gospodine naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo, pa neka upravo to 'tvoje uskrsnuće slavimo' bude poticaj da u nama uskrsne sve ono što je dobro.", zaključio je mons. Zlatko Koren. 


Cijelu emisiju možete poslušati na poveznici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Susret u dijalogu

Vođena emisija uživo o aktualnim i problemskim temama vezanim u život i djelovanje Katoličke crkve, vjerskih zajednica, aktualnim društvenim moralno-etičkim tema, temama vezanim za međureligijski dijalog i ekumenizam te aktualnim religijskim kretanjima u svijetu.

Poslušajte u Slušaonici