Hrvatski radio

Prvi program

Muke po obiteljskoj medicini

19.01.2023.

Zadnja izmjena 10:55

Autor: Sandra Erak

gosti emisije Izaberi zdravlje

gosti emisije Izaberi zdravlje

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Jesu li se počela ostvarivati crna predviđanja da nas uskoro neće imati tko liječiti ? Početkom godine odjeknula je vijest da je nekoliko tisuća pacijenata iz centra Zagreba ostalo bez liječnika. U Splitu su pak nezadovoljni pacijenti zbog odlaska obiteljske liječnice u mirovinu i ukidanja još jedne koncesije. U velikim gradovima to je gromoglasno popraćeno no mnogo je se više vrata ordinacija zatvorilo u našim manjim mjestima u tišini. A pacijentima je zdravstvena skrb postala sve udaljenija i nedostupnija. Manjak liječnika u našim ruralnim krajevima i dostupnost zdravstvene zaštite svim građanima zasigurno je jedan od ključnih izazova zdravstvene reforme kojoj je prioritet osnaživanje primarne zdravstvene zaštitete. Stiže li nam na naplatu zanemarivanje obiteljske medicine? Tko je odgovoran da pacijenti preko noći ne ostanu bez svojega liječnika? Kako motivirati liječnike za dolazak i ostanak u manjim mjestima?


Gosti koji su nam bili u emisiji Izaberi zdravlje su Danica Kramarić iz Ministarstva zdravstva, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić, ravnatelj Doma zdravlja Centar Zagreb Ino Protrka, te ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa. U emisiju su se uključili i ravnatelji domova zdravlja Primorsko-goranske  županije Alen Šimatić i Virovitičko-podravske Ivica Fotez te župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.


Počeli smo s primjerom u bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U tu županiju lani je došlo  28 liječnika. rivukle su ih subvencije i uvjeti koje nudi lokalna sredina. Tako su u Garešničkom Brestovcu nakon sedam godina dobili liječnika na puno radno vrijeme, a ojačani su i timovi za hitnu medicinu. Župan Marko Marušić obećava da će nastaviti s poticajnim mjerama za liječnike.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Zatvaranje ordinacija obiteljske medicine u središtu metropole aktualiziralo je problem manjka liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U Zagrebu je taj problem riješen no nije i u drugim županijama. Koliko nedostaje liječnika obiteljske medicine i kako će se riješiti njihov manjak u sustavu komentirale su dr. Nataša Ban Toskić, dr. Danica Kramarić, dr. Marko Rađa, te ravnatelj Doma zdravlja Centar Zagreb Ino Protrka. 

dr.Nataša Ban Toskić

gosti emisije Izaberi zdravlje

gosti emisije Izaberi zdravlje

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Svađa oko plaćanja specijalizacija

Doznali smo  i kakva je situacija u Primorsko-goranskoj županiji od v. d. avnatelja Alena Šimatića i u virovitičko-podravskoj od Ivice Foteza. O stimulativnim mjerama za liječnike govorio je i župan koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Alen šimatić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici