Hrvatski radio

Prvi program

Nakon dvije godine održan Križni put za osobe s invaliditetom

15.04.2022.

17:14

Autor: Miruna Kastratović/Ivan Kraljić

Križni put

Križni put

Foto: Miruna Kastratović / Hrvatski radio

Nakon dvije godine prekida zbog pandemije, na Veliki petak ponovno je održan tradicionalni Križni put za osobe s invaliditetom na šumskoj stazi uz zagrebački potok Bliznec, podno Medvednice. Pobožnost Križnog puta za 200-injak okupljenih predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski.


'Šumska staza Bliznec' u Parku prirode Medvednica izgrađena je kao pokazna staza u potpunosti prilagođena svim oblicima invaliditeta i kao takva idealna je za križni put na otvorenom što je prepoznao tada pomoćni zagrebački biskup Josip Mrzljak i predložio godinu dana nakon što je nastala. Godinama se križni put održavao uz veliku posjećenost osoba s invaliditetom i njihovih članova obitelji i pratnje, a nakon dvije godine stanke zbog korone, vjernici su ga jedva dočekali:


- Evo molim Boga da mi da tu milost da to što više proživi u sebi.


- To mi puno znači kako mi je to dirnulo srce, puno ljubavi i puno tih nježnosti.


- To je nešto što se ne može opisati riječima, to samo nebo može znati.


Udruga Job godinama na Križni put dolazi prilagođenima autobusom za osobe s invaliditetom, a Velečasni Dragutin Goričanec, župnik župe Uzvišenja Svetog Križa Završje i povjerenik za pastoral osoba s posebnim potrebama i duhovnik u zagrebačkom Caritasu kaže.


- Kad osobe s invaliditetom vide da netko misli na njih i da određene stvari prilagođava, onda misle netko misli na nas, netko nas još treba, nekome smo još dragi i dobiju snage.

S Križnog puta

Križni put za osobe s invaliditetom na šumskoj stazi Bliznec organizira župa Sv. Petra i Pavla iz zagrebačkog podsljemenskog naselja Bešići. Postaje križnog puta postavljene su na drvenoj podlozi, a tekstovi križnog puta, autora biskupa Mrzljaka, tiskani i na Braillevom pismu, u drvenim su knjigama ispod svake postaje. Staza je duga 800 metara, a prostire se duž i preko potoka Bliznec, od podnožja žičare do pilane Bliznec.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.