Hrvatski radio

Prvi program

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja

10.10.2022.

12:55

Autor: Ana Dagelić

Nedjeljko Marković, prof. dr. sc. Miro Jakovljević

Nedjeljko Marković, prof. dr. sc. Miro Jakovljević

Foto: Dagelić / HRT

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja u Susretu u dijalogu razgovarali smo o važnosti individualnog i kolektivnog mentalnog zdravlja, o tome što sve taj pojam podrazumijeva danas, nakon protekle dvije godine pandemije i ostalih promjena koje smo u tom izazovnom razdoblju doživjeli. Na koji način možemo graditi kulturu empatije i razumijevanja nasuprot kulturi nepovjerenja te koliko je duhovna dimenzija važna za naše mentalno zdravlje? Na ta pitanja odgovor su u emisiji ponudili psihijatar prof. dr. sc. Miro Jakovljević i predsjednik Udruge Pragma Nedjeljko Marković. 

„Uvijek dođe vrijeme, a i sada je došlo takvo vrijeme, kada trebamo istinski razmisliti o tome što je to prava priroda čovjeka, tko smo mi to kao ljudi, otkuda dolazimo, kuda idemo, pa onda u sklopu toga i što je to mentalno zdravlje“, uvodno je naglasio profesor Jakovljević te podsjetio kako je Svjetska zdravstvena organizacija definirala zdravlje ne samo kao odsustvo bolesti, nego i kao duševno i duhovno blagostanje: 

"Nekad je postojao sukob između religije i znanosti, a danas znanost i religija sve više surađuju. Danas više ne možemo govoriti o individualnom odvojeno od kolektivnog zdravlja, jer ako je kolektiv bolestan; ako su u obitelji narušeni odnosi onda se to isto odražava na mentalno zdravlje; sve što se danas događa u Ukrajini odražava se na cijeli svijet."

Mentalnog zdravlja nema ni bez empatijskog društva, nastavio je doktor Jakovljević te objasnio kako mentalno zdravlje uključuje širok spektar stvarnosti: poštivanje i radovanje životu, optimizam, maksimalno korištenje svojih potencijala za činiti dobro, ne za činiti zlo, te davanje aktivnog doprinosa svojoj zajednici. 


Cijelu emisiju možete poslušati na poveznici

prof.dr.sc. Miro Jakovljević

prof.dr.sc. Miro Jakovljević

Foto: Dagelić / HRT

Udruga Pragma najviše radi s djecom i mladima prateći ih i pomažući u zaštiti njihovog mentalnog zdravlja. Nedjeljko Marković iz iskustva vođenja Udruge svjedoči kako mladi žele vjerovati da je svijet jedno sigurno i dobro mjesto, gdje se mogu osjećati dobro i gdje su zaštićeni od svih zala, uključujući i ratna stradanja: „Odjednom vide da taj njihov svijet nije tako siguran, da postoji tu u blizini Hrvatske netko tko im može ugroziti život i zdravlje. Žele zaštitu, žele se osjećati dobro. Roditelji su najvažniji u zaštiti njihovog mentalnog zdravlja i zato se traži educiranost roditelja kako bi mogli pomagati svojoj djeci u odrastanju u zdrave osobe. Mentalno zdravlje za djecu možemo definirati kao onaj dobar osjećaj da su prihvaćeni, voljeni, da imaju nekoga uz sebe: ako to nisu roditelji onda su to njihove bake i djedove ili netko tko skrbi i brine o njima, a oni se osjećaju zaštićeno.“


Nedjeljko Marković

Nedjeljko Marković

Foto: Dagelić / HRT

Profesor Miro Jakovljević u nastavku je naglasio kako ljudski mozak ima transcendentalne sposobnosti: „Čovjek je u osnovi biće vjere, mi naša vjerovanja šaljemo u svijet i ona nam se vraćaju kao iskustvo. Naš mozak nam daje sposobnosti da se izdignemo iznad onoga materijalnog.“

Postoje tri bečke psihoanalitičke škole: Freudova, Adlerova i Franklova, podsjetio je prof. Miro Jakovljević sažimajući životno poslanje osnivača logoterapije, Viktora Frankla, koji je tvrdio da je sve što su njegovi prethodnici rekli važno, ali da je ipak najvažnije u životu imati smisao. „Pošto je on bio Židov, 1939. s dolaskom Nijemaca u Beč sa svim ostalim Židovima završava u getu. 1943. Frankl se oženio, a tada njega i njegovu obitelj šalju u logore. On je u logoru vjerovao da je smisao njegovog života, njegovo životno poslanje proći taj logor i kasnije učiti ljude o smislu života. Frankl je preživio, vratio se u Beč i stvorio logoterapiju kao jedan važan psihoterapijski pravac. Dakle, huhovna dimenzija objašnjava prirodu čovjeka“, zaključio je Jakovljević.

Razmišljajući o sebi, o svom blagostanju, o materijalnome, možemo lako duhovnu dimenziju staviti sa strane ili ju koristiti kao neki ukras, naglasio je zaključno Nedjeljko Marković: „Možda ovo može biti misao i za druge: što možemo napraviti za svoje duhovno zdravlje, a ujedno i mentalno? Možemo usmjeriti svoje razmišljanje na pitanje što možemo dati drugima. Suosjećajući s drugima štitit ćemo i svoje mentalno zdravlje.“


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.