Hrvatski radio

Prvi program

Novi izazovi u zdravstvenom sustavu

15.03.2022.

15:27

Autor: Sandra Erak

dr. Miroslav Hanževački, dr. Nataša Ban Toskić, mr. Danijela Lana Domitrović

dr. Miroslav Hanževački, dr. Nataša Ban Toskić, mr. Danijela Lana Domitrović

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

U našu zemlju stiglo je više od 6000 izbjeglih Ukrajinaca. Mnoge zdravstvene ustanove pripremaju se pružiti im medicinsku skrb. Kakvo je stanje u bolnici u Čakovcu, provjerili smo u emisiji Izaberi zdravlje.

Kako su u svakom trenutku spremni pomoći Ukrajincima koji dolaze, rekao je ravnatelj Igor Šegović, ističući da sve upute imaju i na ukrajinskome jeziku.

dr. Igor Šegović

dr. Igor Šegović

Foto: privatna arhiva / -

dr.Igor Šegović

Hrvatska liječnička komora pokreće humanitarnu akciju "Hrvatski liječnici za Ukrajinu" za prikupljanje novčane pomoći ukrajinskome zdravstvenom sustavu, doznajemo od predsjednika komore Krešimira Luetića. 


- S ministarstvom zdravstva traži se rješenje kako olakšati rad u našoj zemlji reseljenim ukrajinskim zdravstvenim radnicima, reko je Luetić.


Krešimir Luetić

Krešimir Luetić

Foto: HRT / HTV

dr.Krešimir Luetić

U ovim kriznim vremenima velik posao iznijeli su i naši zdravstveni radnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Kriza je pokazala sve slabosti i potrebe primarne zdravstvene zaštite. To su u emisiji analizirali savjetnik ministra zdravstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Miroslav Hanževački, predsjednica KOHOM-a Nataša Ban Toskić i predstavnica Hrvatske komore medicinskih sestara Danijela Lana Domitrović.dr. Miroslav Hanževački, dr. Nataša Ban Toskić, mr. Danijela Lana Domitrović

dr. Miroslav Hanževački, dr. Nataša Ban Toskić, mr. Danijela Lana Domitrović

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Obiteljski liječnici i medicinske sestre uključili su se i u akciju inicijalnog screening programa za rano otkrivanje kronične bubrežne bolesti. Vrijeme je za pokretanje i Nacionalnog akcijskog plana, poručeno je u povodu Svjetskog dana bubrega.

Svjetski dan bubrega

Svjetski dan bubrega

Foto: privatna arhiva / -

Rezultate inicijalnog screening programa za rano otkrivanje kronične bubrežne bolesti kojim je bilo obuhvaćeno 428 osoba prosječne dobi od 59 godina, predstavio je predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora doc.dr. Mario Laganović, ističući kako je kod njih 23 posto otkriveno bubrežno oštećenje. 


Da često uzimanje tableta protiv bolova loše utječe na naše bubrege, upozorila je pak nefrologinja prof.dr.sc. Lade Zibar.


prof.dr.Lada Zibar

Cijelu emisiju Izaberi zdravlje poslušajte u nastvaku. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici