Hrvatski radio

Prvi program

Novogodišnje odluke: razlučivanje, talenti i molitva

03.01.2022.

12:51

Autor: Ana Dagelić

Ivona Zgrabljić, p. Tvrtko Barun

Ivona Zgrabljić, p. Tvrtko Barun

Foto: Dagelić / -

Na početku svake godine trudimo se donijeti neke odluke pomoću kojih želimo svoj život učiniti boljim, unaprijediti neke svoje talente i dobre osobine ili konačno usmjeriti svoj život u željenom smjeru. Prvu ovogodišnju emisiju „Susret u dijalogu“ zato smo posvetili temi odluka: zašto tako brzo odustajemo od svojih odluka? Znamo li ispravno i realno postaviti ciljeve te na koji način možemo donositi odluke u molitvi, s Bogom?


Na ta i ostala pitanja odgovore smo potražili u razgovoru s Ivonom Zgrabljić, osnivačicom tvrtke „Edukator Kreator“ te autoricom alata za otkrivanje i razvoj potencijala „Edukator ID“ i paterom Tvrtkom Barunom, voditeljem Centra za duhovnost i kulturu Ignacije, svećenikom isusovcem s bogatim iskustvom u duhovnim vježbama.


„Kad odlučimo nešto, trebamo vidjeti kolika nam je motivacija za tom odlukom. Nekad mislimo da imamo želju, ali predanje nam je nisko. Kad govorimo o odlukama bilo bi dobro definirati od 1 do 10 koliko je neka odluka važna, koliko to želim, koliko će dobra donijeti meni i ljudima oko mene te je li to što odlučujem dobro za mene: fizički, psihički i duhovno. Ako imamo rezultate od 8 do 10, šansa da ustrajemo je puno veća. U bilo kojoj dobroj odluci putem treba očekivati prepreke i teškoće", istaknula je Ivona Zgrabljić govoreći o novogodišnjim odlukama. 


P. Tvtko Barun je naglasio kako je važno je uzeti si vremena, napraviti analizu trenutnog stanja, uvidjeti što želimo promijeniti: "Svaka promjena zahtijeva trud i napor. To je ono što je teško, lakše je mijenjati sve ono oko sebe nego samoga sebe, pa tu treba puno ustrajnosti i strpljivosti. Mislim da trebamo ići korak po korak, ne ciljati idealno stanje, nego se pitati koji je moj sljedeći korak? On zahtijeva od mene angažman i trud, ali je realan angažman koji mogu kontrolirati, zajedno s poteškoćama i napredovati pomalo."


Otkrivanje talenata i razvoj ljudskih potencijala područje je kojem se u profesionalnom smislu posvetila Ivona Zgrabljić kao osnivačica „Edukatora ID“, te svjedoči kako je otkrivanje talenata iznimno važno za osjećaj ispunjenja i svrhe, jer kroz talente ulazimo u dijalog s drugima i ostavljamo svoj trag u svijetu: „Ako ne poznajete sebe, lako možete doći u situaciju da se uspoređujete s drugima. Poznavanje sebe je jako važno kako bismo mogli ono što mi jesmo staviti u funkciju dobra i stvarati vrijednost.“


Ivona Zgrabljić

Ivona Zgrabljić

Foto: Dagelić / -

Zahvaljujući pontifikatu pape Franje, isusovca, često u javnosti unatrag nekoliko godina možemo čuti pojam „razlučivanje”, što je važan pojam u isusovačkoj duhovnosti, koji je definirao sveti Ignacije, osnivač isusovačkog reda. Sama riječ kaže da se radi o odvajanju i prepoznavanju različitih elemenata, istaknuo je p. Tvrtko Barun: „Tu je važan rad na sebi: uočiti navezanosti, neuredne sklonosti, ono što je teret, šum i buka. To treba umanjivati i davati prostora onome što u naš život unosi mir, to jest osloboditi se navezanosti, šumova i buke kako bismo čuli ono što je najdublja čežnja našega srca, jer vjerujemo da onaj koji nas je stvorio progovara kroz tu čežnju. To je Božja volja za nas: da živimo ispunjeno, sretno te da tu sreću, radost i mir možemo dijeliti s drugima te tako utjecati i na njihove živote.“ p. Tvrtko Barun

p. Tvrtko Barun

Foto: Dagelić / -

Detaljnije o centru za razvoj talenata Talent4You koji je pokrenula Ivona Zgrabljić, te o isusovačkom Centru za duhovnost i kulturu Ignacije poslušajte u emisiji Susret u dijalogu, koja je dostupna u našoj slušaonici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Susret u dijalogu

Vođena emisija uživo o aktualnim i problemskim temama vezanim u život i djelovanje Katoličke crkve, vjerskih zajednica, aktualnim društvenim moralno-etičkim tema, temama vezanim za međureligijski dijalog i ekumenizam te aktualnim religijskim kretanjima u svijetu.

Poslušajte u Slušaonici