Hrvatski radio

Prvi program

Obnova zagrebačkih bolnica

07.02.2023.

16:28

Autor: Hrvatski radio

gosti emisije Izaberi zdravlje sa urednicom Sandrom Erak

gosti emisije Izaberi zdravlje sa urednicom Sandrom Erak

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Većina zagrebačkih bolnica oštećena u petrinjskom i zagrebačkome potresu intenzivira obnovu i postaju gradilišta. Bit će to velik zdravstveni i organizacijski izazov za ravnatelje. Kako će to utjecati na rad bolnica i skrb o pacijentima? Kako je najavljeno, nijedna aktivnost neće biti stavljena "na čekanje". No hoće li to biti moguće? Kako su se bolnice organizirale ? Očekuju li probleme u pružanju usluga pacijentima ?Teče li obnova prema planiranim rokovima? 


O tome govore gosti emisije Izaberi zdravlje ravnatelj KBC Zagreb prof. Ante Čorušić, ravnatelj Kliničko bolničkoga centra Sestre milosrdnice prof. Davor Vagić, ravnatelj Kliničke bolnice Merkur izv. prof. dr. sc. Mario Starešinić, te ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj prof. Goran Roić. Za tri godine najveća hrvatska bolnica KBC Zagreb trebala bi imati koncentrirane sve svoje klinike, s izuzetkom one za ženske bolesti i porode, na lokaciji Rebro. Niknut će novih 27 800 četvornih metara dodatnog medicinskog prostora, te još 37 000 namijenjenih za 650 mjesta u novoj garaži, na čijem će vrhu biti i heliodrom, čime će se nakon 20 godina zatvoriti krug gradnje i obnove te bolnice. Novi dio bolnice protezat će se na osam etaža u kojima će biti Klinika za ortopediju, Klinika za dermatovenerologiju, Klinika za oftalmologiju, Klinički zavod za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju s bankom tkiva i stanica, bolnička ljekarna sa skladištem, središnja kuhinju za kampus Rebro, te edukacijski prostor za studente.prof. Ante Čorušić

prof. Ante Čorušić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Zasada se obnavljaju Petrova, Jordanovac, ono što će biti najveći izazov je početak obnove glavne zgrade Rebro sa 34 tisuće četvornih metara. Tu će biti problem s premještanjem, morat ćemo se stisnuti i osoblje i pacijenti, ali vjerujem da će svaki naš osiguranik dobiti adekvatnu zdravstvenu uslugu. Mislim da ćemo moći normalno funkcionirati.

prof. Ante Čorušić

obnova KBC Zagreb

U KBC-u Sestre milosrdnice obnavlja se šest zgrada. Kod njih je preseljeno dijelom rodilište iz Merkura, a tamo se sada liječe i onkološke pacijentice iz te bolnice. Ravnatelj prof. Davor Vagić pozvao je na strpljenje pacijente i dolazak u bolnicu gradskim prijevozom jer očekuje da će zbog radova biti otežan pristup bolnici. No reorganizacijom će se pokušati otkloniti svi mogući zastoji u pružanju zdravstvene  skrbi. 


doktor Vagić

doktor Vagić

Foto: HRT / HRT

Pružamo zdravstvenu zaštitu u svim djelatnostima koje smo imali i prije. Radi se i u poslijepodnevnim terminima, interne reorganizacije, pet zgrada je u rekonstrukciji, očekujemo da ćemo u konstrukcijskoj obnovi do kraj lipnja maksimalno povući novac iz Fonda solidarnosti.

prof. Davor Vagić

prof. Davor Vagić

Još u lipnju prošle godine krenula je u obnovu i Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj. Obnavljaju se četiri zgrade i objedinjeni hitni bolnički prijem i stalno se balansira između potreba malih pacijenata i građevinskih zahvata.

prof.Goran Roić

prof.Goran Roić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

U tri bolnička objekta zahvaćenih obnovom, prostor će biti bolji, funkcionalniji, prilagođeniji. No to nije trajno rješenje. Mi moramo infrastrukturno riješiti projekt, izgraditi Nacionalnu dječju bolnicu za jedan duži period da bi ona imala sve karakteristike moderne dječje bolnice.

prof. Goran Roić

prof.Goran Roić

Prva faza obnove KB Merkura će biti gotova do kraja listopada ove godine i tada kreće druga faza. Iako je 160 postelja manje i reduciran je stacionarni dio, dio pacijenata se zbrinjava kroz dnevne bolnice, rekao je ravnatelj izvan. prof. Mario Starešinić.   

prof.Starešinić

prof.Starešinić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

prof.Mario Starešinić

Galerija
gosti emisije Izaberi zdravlje, Foto: Sandra Erak/Hrvatski radio
gosti emisije Izaberi zdravlje , Foto: Sandra Erak/Hrvatski radio

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici