Hrvatski radio

Prvi program

Obnova zdravstvenih ustanova na Banovini

07.01.2023.

12:56

Autor: Sandra Erak

ordinacija obiteljske medicine u Glini

ordinacija obiteljske medicine u Glini

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Dvije su godine su prošle od razornoga potresa na Banovini. Jesu li i ove zime liječnici i pacijenti u kontejner ordinacijama? Provjerili smo kako o teče obnova zdravstvene infrastrukture u Sisačko-moslavačkoj županiji. Obnavlja se i zagrebački Medicinski fakultet koji je proslavio 105 rođendan o čemu govori dekan prof. Slavko Orešković. Zdravi blagdani su najbolji blagdani, iako blagdani kao i svako slavlje podrazumijevajumnogo hrane i pića. Kako ostati umjeren, a za ništa uskraćen? Odgovor smo potražili od rukovoditeljice Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb dr. sc. Eve Pavić.


Dom zdravlja u Glini se obnavlja, nema kontejnera, ordinacije su smještene u obližnjoj zgradi, pokazuje nove prostore ginekologinja Sanja Štingl Vlašić. I liječnici obiteljske medicine zadovoljni su privremenim smještajem. Prilagodili su se novim uvjetima rada, ali ih zabrinjava što je sve manje pacijenata. Odlaze i liječnici iz Opće bolnice dr Ivo Pedišić u Sisku, koja je trenutačno jedno veliko gradilište. U pet godina otišlo je 53 specijalista, doznajemo od ravnatelja Tomislava Dujmenovića. Većina radova na zdravstvenoj infrastrukturi trebala bi se završiti iduće godine, a pripremaju se, dodaje župan Celjak, i projekti mobilnih timova i ljekarni kako bi se zdravstvena zaštita približila svakom stanovniku županije.Sanja Štingl Vlašić

MedicinskI fakultet u Zagrebu na svečanosti u povodu 105. rođendana dodijelio je priznanja zdravstvenim djelatnicima Sisačko-moslavačke županije, koji su nakon razornih potresa sudjelovali u liječenju bolesnika, ranjenika, te zaštiti zdravlja. Dodijeljena je i nagrada za posebno postignuće u medicinskoj struci i znanosti - timu Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku neurologiju KBC-a Zagreb. Posebna nagrada za značajan doprinos funkcioniranju Medicinskog fakulteta dodijeliti će se Katedri za kirurgiju. Dodajmo da su dva potresa ostavila velika oštećenja na zagrebačkome Medicinskom fakultetu, zbog čega se nastava nije mogla odvijati na Šalati, u Školi Narodnog zdravlja Andrije Štampara, kao i samoj zgradi Medicinskog fakulteta. Obnova je u tijeku. Osigurano je  377 milijuna kuna za sanaciju svih pet objekata, što je nakon Pelješkog mosta drugi najveći kapitalni projekt u Hrvatskoj čija su sredstva osigurana iz EU-ovih fondova. O svemu tome smo razgovarali s dekanom Medicinskoga fakulteta u Zagrebu prof. Slavkom Oreškovićem.


prof.Slavko Orešković

Slavko Orešković

Slavko Orešković

Foto: osobno / Hrvatski radio

Blagdani, kao i svako slavlje, podrazumijevaju mnogo hrane i pića. Kako ostati umjeren, a za ništa uskraćen? Odgovor smo potražili kod sveučilišne specijalistice kvalitete i sigurnosti hrane, te rukovoditeljice Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb dr. sc. Eve Pavić. Tijekom blagdana jela najčešće imaju više zasićenih masnoća, dodanog šećera i soli od uobičajene hrane. Važan je odabir i ograničavanje količina hrane. Izdvojili smo dva savjeta: pokušajte ograničiti količinu suhomesnatih proizvoda na manje od 50 grama na dan. Česta konzumacija ove hrane može povisiti arterijski krvni tlak i loš kolesterol u krvi. Jedite polako i nakon nekoliko zalogaja pokušajte spuštati nož i vilicu. Istraživanja pokazuju da je mozgu potrebno oko 20 minuta da registrira sitost, stoga je veća vjerojatnost da će se prejedati oni koji jako brzo jedu. Još korisnih preporuka poslušajte u razgovoru s dr. Pavić.

 


dr.sc.Eva Pavić

dr.sc.Eva Pavić

dr.sc.Eva Pavić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici