Hrvatski radio

Prvi program

Oproštaj sa epidemijom koronavirusa

16.05.2023.

Zadnja izmjena 16:03

Autor: Sandra Erak

Epidemija koronavirusa

Epidemija koronavirusa

Foto: Ilustracija / HRT

Napokon smo dočekali i taj dan! Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila kraj pandemije, i kod nas je, nakon 38 mjeseci ili nešto više od tri godine, Covid-19 napokon postao rutinska bolest. Nepoznati virus odnio je milijune života, urušio zdravstvo, zatvorio granice, zaustavio gospodarstvo. Stavio je na kušnju znanost i struku i nas same, nespremne na takvu ugrozu. 


Koje smo pouke izvukli? Jesmo li sada spremniji za neko od mogućih kriznih stanja? Kako smo preživjeli ? Možemo li se vratiti u staro normalno? Što i kako dalje sa Covid-19 i SARS-CoV- 2? Odgovore smo tražili u današnjoj emisiji. Na početku, evo i trenutka kada je epidemija koronavirusa i službeno prestala biti javno-zdravstvena prijetnja i proglašen je njezin kraj. Dok su na zagrebačkome trgu Zrinjevcu prosvjedovale pandemijom iscrpljene medicinske sestre i tehničari, koji su dali jedan od najvećih doprinosa u pandemiji, nezadovoljni odnosom prema njima i malim plaćama, premijer Andrej Plenković objavio je prestanak epidemije koronavirusa.


gosti emisije Izaberi zdravlje

gosti emisije Izaberi zdravlje

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj

Bruno Baršić

Bruno Baršić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Gosti su bili infektolog prof.dr.sc. Bruno Baršić koji je vodio Krizni stožer Covid centra Kliničke bolnice Dubrava, zamjenica ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo prim.dr.sc.Ivana Pavić Šimetin, medicinska sestra za kontrolu bolničkih infekcija magistra Marija Čulo iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, te predsjednica Hrvatskoga psihijatrihskoga društva prof.dr.sc.Tihana Jendričko, predsjednik Hrvatskoga epidemiološkoga društva i ravnatelj Županijskoga zavoda za javno zdravstvo virovitičko podravske županije dr.Miroslav Venus i naš znanstvenik prof.dr.sc. Ivan Đikić.

Iz današnje perspektive možemo li sa osamnaest tisuća umrlih biti zadovoljni našim odgovorom na zdravstvenu krizu ? Nismo lošiji od drugih zemalja, sa kliničkoga stajališta dobro smo odradili epidemiju, smatra prof. Baršić, ali uz velike žrtve, iscrpljivanje sustava i djelatnika, napravili smo sve što smo mogli.


Bruno Baršić

Da nam je uspjela akcija cijepljenja, da nije bilo negativnog odnosa prema cijepljenju, više bi ljudi preživjelo.

dr. Bruno Baršić

Korona virus je bio velika opasnost za zdravlje svijeta, pandemija nas je sve iznenadila. Moramo zahvaliti svim liječnicima, sestrama, epidemiolozima i znanstvenicima koji su se brže nego ikad ujedinili, ističe prof.dr.sc .Ivan Đikić koji napominje da se nova cjepiva kao i stara stalno testiraju kako bi se postigla što veća učinkovitost i smanjili rizici.

Ivan Đikić

Ivan Đikić

Foto: Studio 4 / HRT

Cjepiva su promijenila smjer pandemije.

prof. Ivan Đikić

prof.dr.sc.Ivan Đikić

Epidemiološke mjere su se mijenjale i prilagođavale novim spoznajama i situaciji. Bili smo među zemljama koje su imale najblaže mjere. Najkraće smo bili potpuno zatvoreni na početku epidemije, ali smo tako dobili na vremenu da pripremimo bolnice za prihvat pacijenata. Posebno se vodilo računa da djeca budu što više u školama, kaže zamjenica ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo prim.dr.sc. Ivana Pavić Šimetin.

prim.dr.sc.Ivana Pavić Šimetin

prim.dr.sc.Ivana Pavić Šimetin

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Cilj je bio da se sa što manje ograničenja postigne što veća zaštita populacije.

dr. Ivana Pavić Šimetin

dr. Venus

dr. Venus

Foto: HRT / HRT

Je li se moglo bolje ? Predsjednik Hrvatskoga epidemiološkoga društva dr. Miroslav Venus tvrdi da se radilo u najboljoj namjeri i u skladu sa tada raspoloživim saznanjima i boji se da bi se izvučene iz konteksta, odluke mogle krivo tumačiti. 
Ako se izvuče iz konteksta trenutka i vremena, kada se događalo, onda će neke mjere izgledati nepotrebne.

dr. Miroslav Venus

dr.Miroslav Venus

mag.Marija Čulo

mag.Marija Čulo

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Medicinske sestre u našoj stožernoj bolnici za Covid u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević još brinu o kovid pacijentima, ali današnja situacija se ne može usporediti sa onima u najtežim danima. Magistra Marija Čulo smatra kako su sve mjere zaštite bile nužne.

Sve pandemije su trajale puno duže od ove, znači dobro smo radili.

mag. Marija Čulo

dr.Marija Čulo

Jako je pomagalo ljudima to što su postupno znali što bi mogli činiti kako bi si pomogli, mjere izolacije, higijenski standardi, jer je to davalo osjećaj da nekako možemo utjecati na sigurnosti i neke stvari držati pod kontrolom, ističe dr. Tihana Jendričko.


prof.dr.sc.Tihana Jendričko

prof.dr.sc.Tihana Jendričko

Foto: Sandar Erak / Hrvatski radio

Osviještena potreba za brigom za svoje mentalno zdravlje dobro je što se dogodilo u ovoj situaciji.

prof.dr.sc. Tihana Jendričko

prof.dr.sc. Tihana Jendričko

Virus je s nama i treba biti oprezan, doći će i drugi opasni virusi te na temelju iskustva, znanja, kritika prikupljenih tijekom ove pandemije, treba se pripremiti za druge da bi se manje griješilo i bolje zaštitilo.  

gosti emisije Izaberi zdravlje

gosti emisije Izaberi zdravlje

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici