Hrvatski radio

Prvi program

Otkriće masovne grobnice u Boboti veliki događaj za sve koji traže

22.12.2021.

10:13

Autor: Miruna Kastratović

Ekshumirani posmrtni ostaci iz masovne grobnice u blizini Vukovara

Ekshumirani posmrtni ostaci iz masovne grobnice u blizini Vukovara

Foto: Masovna grobnica / Ministarstvo hrvatskih branitelja

Posmrtni ostaci najmanje 11 osoba iz Bobote kraj Vukovara već su poslani na obradu te će se nakon provedene DNA analize znati točan broj ekshumiranih osoba. Iako proces identifikacije zahtijeva vrijeme, grobnica u Boboti dobila je oznaku visokog prioriteta pa se rezultati očekuju uskoro. U zavodu očekuju da će preliminarne rezultate imati već slijedeći tjedan. Posljednji put masovna grobnica te veličine otkrivena je u Sotinu 2013. godine, pa je ponovni pronalazak ovako velike grobnice nakon osam godina velik događaj za obitelji i za one koji rade na potrazi -koji daje novu nadu svima koji traže već 30 godina. 

Vjerujemo da ćemo brzo dobiti rezultate DNA analize jer u slučaju Bobote imamo posmrtne ostatke koji se vežu za nestanke na određenim područjima, tako da će prvo ciljano uspoređivati, a ako se pojavi NN pretražit će se cijela baza.

Ova grobnica daje nadu svima, iako nema informacija iz Srbije, da je kroz postojeću suradnju moguće ovo pitanje riješiti u najvećoj mogućoj mjeri.

Ekshumacija masovne grobnice koja je pronađena krajem studenog završena je i zasad se  može govoriti o  najmanje 11 posmrtnih ostataka koji su obrađeni u Vukovarskoj bolnici, izuzeti su uzorci za DNA analizu i poslani u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu. U tom zavodu već idući tjedan očekuju preliminarne rezultate, iako ne žele unaprijed govoriti jer nikad ne znaju do čega će doći analizom. Iako puno obitelji čeka na pronalazak svojih najbližih i 11 tijela se čini premalo, obitelji su sretne, jer su svakim pronalaskom svi bliži pronalasku svojih nestalih. pronalazak je za njih vrlo težak jer se u trenutku identifikacije gubi ono što im je bilo najvažnije jako puno godina, a to je potraga. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Prva crta

Emisija govori o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onima koji su se prilagodili poslijeratnom životu ali i onima koji to, iz različitih razloga, još nisu uspjeli. Urednica: Miruna Kastratović

Poslušajte u Slušaonici