Hrvatski radio

Prvi program

Pedeset posto Romkinja rađa u maloljetnoj dobi

07.05.2022.

10:22

Autor: Željka Mandić

Mlade Romkinje

Mlade Romkinje

Foto: - / Kali Sara

Romske žene u najvišem su riziku od siromaštva u našoj zemlji, gotovo 90 posto. Romska žena uglavnom živi u romskim naseljima, na rubovima sela i gradova, uglavnom bez sanitarnog čvora. Porazna je to slika stvarnosti romske žene. 


Prema Nacionalnoj strategiji za uključivanje Roma, Romkinje su jedna od najisključenijih društvenih skupina. U romskim je obiteljima i daje snažno prisutna tradicionalna podjela uloga, a odnos prema ženi duboko je patrijahalan. Izložene su diskriminaciji i ne mogu planirati obitelj. 

Prema rezultatima istraživanja, najobimnijeg do sada provedenoga, "Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: žene, mladi i djeca" (Klasnić, Kunac, Rodik 20202.) nepismeno je čak 17 posto Romkinja, dok je u općoj populaciji tek 0.13 posto. 


Mlade Romkinje često prekidaju školovanje. Razlozi su sklapanje braka, trudnoća i postajanje roditeljem. A za sve to, mlade su Romkinje emotivno nespremne. Voditeljica projekta, magistrica sociologije Suzana Kunac, ističe da je jedan od važnih strateških ciljeva Saveza Roma "Kali Sara" sustavno promicanje obrazovanja Roma i Romkinja. 


- Primarni je cilj projekta povećanje obuhvata mladih Romkinja kod dovršavanja osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. 200 mladih Romkinja iz 6 županija osnažit će se aktivnostima projekta i educirati o ženskim ljudskim pravima, naročito o pravu na život bez nasilja, seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju, te biti motiviranije za nastavak obrazovanja. Također, ciljevi su projekta i podizanje kapaciteta romskih udruga i članova Vijeća romske nacionalne manjine za zagovaranje te međusektorsku suradnju s ciljem prevencije i podrške Romkinjama u slučajevima prisilnih brakova i maloljetničkih trudnoća, ali i drugih oblika rodnog nasilja. 


Suzana Kunac neumorna je u obrazovanju mladih Romkinja i često na terenu, među njima. Mnoge su Romkinje educirane projektom, a najviše ih se dojme osobna iskustva svojih sunarodnjakinja koje su uspjele izabrati bolje živote, one koje uključuju obrazovanje. Pomaka ima, proces je dug, a romske priče slojevite. Često se radi o začaranim krugovima, onima koje nije lako "raskinuti". Ali ne i nemoguće, što dokazuju sve brojniji slučajevi mladih, obrazovnih romskih žena, spremnih biti lidericama u zajednici.

projekt

projekt

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.