Hrvatski radio

Prvi program

Počinje nova era u liječenju Alzheimera

19.09.2023.

13:18

Autor: Sandra Erak

Alzheimerova bolest - ilustracija

Alzheimerova bolest - ilustracija

Foto: PopTika / Shutterstock

Stiže moćan lijek protiv Alzheimera i otvara se nova era u liječenju te bolesti–odjeknula je ohrabrujuća vijest za sve oboljele i njihove obitelji. Naime, novi je lijek Leqembi u Americi odobren kao prvi lijek za Alzheimerovu bolest, a očekuje se da će biti odobren i u Europi i to do kraja ove ili početkom iduće godine. 

Procjene govore da bi Hrvatska na godinu mogla imati oko osam tisuća novih slučajeva Alzheimera, odnosno ukupno oko 40 tisuća oboljelih s demencijom. Govori se i o nadolazećoj pandemiji Alzheimera. Uoči Svjetskoga dana te bolesti i na tragu te bombastične najave, razgovaramo s članom istraživačkoga tima za lijek i jednim od najpoznatijih europskih neurogerijatara, neurologom i vodećim istraživačem Alzheimerove bolesti na Karolinskom institutu u Stockholmu prof. Nenadom Bogdanovićem. 


Na početku razgovora objasnio nam je važnost novoga lijeka koji se temelji na antitijelu koje čisti "smeće" u našem mozgu tj. amiloidne plakove.


Čitava ideja je da se što prije identificira to "smeće" i što prije dade antitijelo. Najbolji je učinak kod blagih kognitivnih ispada. Jako usporavaju bolestali ne znamo hoće li zaustaviti bolest u jednom trenutku.

prof. Nenad Bogdanović

Dr. Bogdanović

Dr. Bogdanović

Foto: Barbara Vid / HRT

prof.dr.sc.Nenad Bogdanović

Demencija je jedna od tema i na 4. Hrvatskom gerontološkom i gerijatrijskome kongresu u Puli od 29. rujna do 1. listopada, kada se obilježava i Međunarodni dan starijih osoba. Uvodničar i panelist je prof. Bogdanović, a kongres organiziraju Hrvatsko društvo za gerontologiju i gerijatriju Hrvatskog liječničkog zbora, Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Povjerenstvo za gerijatriju Ministarstva zdravstva.


Treba biti kreativan-komentirati, postavljati nove zadatke, izlagati se novim situacijama i izbjegavati rutinu. Kreativni ljudi imaju veću biološku rezervu-više živčanih stanica i male nakupine "smeća" neće štetiti.

prof.dr.sc. Nenad Bogdanović

Sandra Erak i dr. Bogdanović

Sandra Erak i dr. Bogdanović

Foto: Barbara Vid / HRT

prof.dr.sc.Bogdanović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici