Hrvatski radio

Prvi program

Politička ostavština kraljice Elizabete II

09.09.2022.

17:30

Autor: HRT

Škotske novine o smrti kraljice

Škotske novine o smrti kraljice

Foto: Jasmina Mednolučanin / -

Britanci tuguju nakon što je Elizabeta II, najdugovječniji britanski monarh, preminula jučer, u dobi od 96 godina. Tisuće ljudi ostavljaju cvijeće i poruke ispred Buckinghamske palače, službene kraljevske rezidencije, kao i ispred kraljičina doma, dvorca Windsor.  


Kakvu je političku ostavštinu iza sebe ostavila kraljica Elizabeta II i što se može očekivati u budućnosti - o tome su u emisiji Dnevni ritam govorili stručnjak za međunarodne odnose Goran Bandov i profesor Tvrtko Jakovina. 

Kraljica Elizabeta II obilježila je epohu pretvaranja imperija, svjedočila je nevjerojatnim promjenama - da se raspalo carstvo, da je bila na čelu 15 država i Commonwealtha, da je Velika Britanija odlučila ući u Europsku uniju i izaći iz nje - podsjetio je profesor Jakovina. 


Preuzela je zemlju koja je, iako pobjednica u ratu bila značajno osiromašena, ulazila je u značajne turbulencije, poput odlaska dominiona, podsjetio je pak profesor Bandov.


- Elizabeta II značajno je ojačala poziciju Commonwealtha da bi te države zadržala u bliskoj suradnji s Velikom Britanijom. 


Iako definitivno ulazimo u novo geopolitičko razdoblje, Jakovina i Bandov ne očekuju dramatične promjene. 


Škotske novine o kraljičinoj smrti

Škotske novine o kraljičinoj smrti

Foto: Jasmina Mednolučanin / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.