Hrvatski radio

Prvi program

Posveta Ukrajine i Rusije

28.03.2022.

15:18

Autor: Ana Dagelić

doc. dr. sc. Krunoslav Novak, đakon Livio Marijan, dr. p. Mijo Nikić

doc. dr. sc. Krunoslav Novak, đakon Livio Marijan, dr. p. Mijo Nikić

Foto: Dagelić / -

Papa Franjo posvetio je cijelo čovječanstvo, a osobito Rusiju i Ukrajinu Bezgrješnom Srcu Marijinom, u sklopu pokorničkog bogoslužja u Bazilici svetog Petra. O tom snažnom molitvenom činu u Susretu u dijalogu govorili su doc. dr. sc. Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, dr. p. Mijo Nikić, član vijeća HBK za nauk vjere i đakon Livio Marijan, povjerenik za medije Križevačke eparhije. 


Na papin poziv na molitvu posvete odazvali su se biskupi, svećenici, redovnici, redovnice i Božji narod diljem svijeta, pa tako i u našoj zemlji Događaj je bio poseban i jedinstven, u sklopu pokorničkog bogoslužja koje se i inače redovito organizira uoči uskrsnih dana u Vatikanu, istaknuo je Krunoslav Novak: "Sama činjenica da je papa želio taj događaj povezati s pokorničkim slavljem, upućivala je na neki način na odgovornost svakoga za mir u svojem okruženju, potičući najprije na uspostavu mira s Bogom, a onda i s bližnjima. Srce koje je otvoreno za Boga, može uputiti iskreniju, čišću molitvu Gospodinu, vapeći za zagovor Blažene Djevice Marije."

doc. dr. sc. Krunoslav Novak

doc. dr. sc. Krunoslav Novak

Foto: Dagelić / -

Kršćanski, a posebno katolički svijet pozdravio je tu inicijativu, jer je to odgovor Crkve na izričitu Marijinu molbu da joj se posveti napose Rusija, kazao je pater Mijo Nikić i detaljnije pojasnio značenje posvete u kršćanskom kontekstu: "Temeljna posveta u Crkvi je krsna posveta, kad se mi potpuno povjeravamo Bogu i Bog nas prihvaća kao svoju djecu. A ova posveta, kao i svaka druga je utvrđivanje te temeljne posvete. Posveta, napose Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Marijinu je temeljni čin povjerenja Bogu, kao što je Marija povjeravala i sebe povjerila Bogu kad je rekla „da“ kao odgovor na Božju ponudu da bude majka Spasitelja svijeta. Ona najbolje zna što znači posve se povjeriti Bogu: nije joj bilo lako, čekali su je mnogi izazovi, ali je imala temeljno, dubinsko povjerenje u Boga." 


To je temeljna poruka i ove posvete: produbiti povjerenje u Boga koji ima sudbinu svijeta u svojim rukama, nastavio je p. Mijo Nikić:  "Ne ovisi svijet o moćnicima, Bog dopušta slobodu djelovanja i njima jer poštuje ljudsku slobodnu vjeru, ali u konačnici zadnju riječ ima Bog. U tom povjerenju nam pomaže čin posvete Bezgrješnom Srcu Marijinom, koja kao majka zna najbolje suosjećati s nama i svoj silni moćni zagovor kod Boga upotrijebiti da Bog zaustavi ovaj rat i da pomogne onima koji su ugroženi."

dr. p. Mijo Nikić

dr. p. Mijo Nikić

Foto: Dagelić / -

Vjernici u Ukrajini doživjeli su ovu posvetu vrlo emotivno, prenio je đakon Livio Marijan: "Grkokatolički ukrajinski vjernici jako su pobožni ljudi i imaju gotovo djetinji odnos povjerenja prema Bogorodici. Ovu posvetu su doživjeli kao brigu cijele Crkve za njih. Javljali su nam kako su molili iz svojih podruma, skloništa, gdje god su se našli. U našem liturgijskim tekstovima bizantskog obreda baštinimo izraz za Bogorodicu: 'Ti koja imaš smjelost kod svoga Sina jer si ga nosila u svome krilu'. Aludira se na majčinstvo, jer je Marija od ljudskih stvorenja netko tko je najbliži Bogu. Često su to, baš kao i ova papina molitva, vrlo realne molitve, ljudske, da Bogorodica prenese molitvu Sinu svomu, s jednim dubokim povjerenjem da on to sigurno neće odbiti."


đakon Livio Marijan

đakon Livio Marijan

Foto: Dagelić / -

I prijašnji su poglavari Crkve u nekoliko navrata vršili čin posvete, a pobožnost Bezgrješnom Srcu Marijinu posebno se razvila nakon ukazanja u Fatimi. Pater Mijo Nikić podsjetio je kako je sama pobožnost starija od ukazanja u Fatimi te seže u 17. stoljeće, no u fatimskim ukazanjima Gospa je izričito tražila da se Rusija posveti Bezgrešnom Srcu Marijinom: "Već je Pio XII. 1942. to učinio, pa i papa Ivan Pavao II. u nekoliko navrata, međutim, nije bilo baš izričito spomenuto. Vjerujem da je ta Gospina želja sada ispunjena do kraja jer je to izričito spomenuto, a nalazimo se u trenutku koji je krucijalan, ne samo za Ukrajinu nego čitav svijet. Ugrožen je mir, i nije isključeno da mi živimo u posljednja vremena. Svako je vrijeme posljednje, Isus je rekao „bdijte i molite jer ne znate ni dana ni časa“, ali postoje u povijesti trenuci koji posebno naglašavaju dramatičnost posljednjih vremena. Drago mi je da je Crkva učinila taj čin posvete, da se čitav svijet probudio još više, a jedan vapaj čovječanstva Bogu vjerujem da će uroditi mirom koji nam je potreban."


Generalni tajnik HBK Krunoslav Novak odgovorio je na pitanje o duhovnom i društvenom značenju posvete: „Mislim da je važno, na tragu onoga što je papa Franjo u homiliji na pokorničkom bogoslužju naglasio, reći kako čin posvete nisu magične riječi, nije neki čarobni čin koji će sada odjednom stvoriti mir, nego poziv na obraćenje čitavog čovječanstva. U tom smislu, promatrajući tu molitvu, to su vrlo konkretne i životne riječi, koje na neki način povezuju povijest spasenja i dosadašnjih zagovornih intervencija Blažene Djevice Marije tijekom povijesti i onoga što se nama danas događa. Molitva nije samo upućivanje Bogu ili svecima da bismo dobili uslišanje za neku određenu potrebu ili želju, nego molitva je ta koja mijenja molitelja. Činjenica da se svijet našao u jednoj ovakvoj situaciji nije posljedica nekog trenutnog čina, nego posljedica dugotrajnih poteškoća u komunikaciji, odnosima, međusobnom razumijevanju i interesima, koji su doveli do toga da je umjesto razgovora počelo djelovati oružje. Papa je očito prepoznao ovaj važni trenutak i zato poziva i zagovor Blažene Djevice Marije za njezino nadahnuće oko planova i putova mira.“


Đakon Livio Marijan osvrnuo se i na susrete s Ukrajincima koji borave u Hrvatskoj i posvjedočio kako su oduševljeni dobrotom s kojom ih Hrvati dočekuju: „I naš je narod duboko kršćanski, i mi smo prošli svoju muku pa nam je njihovo iskustvo bliže. Očito, kad sve to oružje zvecka i kad se počne govoriti o kataklizmama i kad se ne vidi izlaz iz situacije, naša je antropološka odrednica da se okrećemo Gospodinu. I njima, a i nama to je svjedočanstvo da manje kukamo, da manje kritiziramo, a da više vjerujemo. Vjera, nada i ljubav: to je naš kršćanski recept za sve.“


Cijelu emisiju možete poslušati u Slušaonici Hrvatskoga radija.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Susret u dijalogu

Vođena emisija uživo o aktualnim i problemskim temama vezanim u život i djelovanje Katoličke crkve, vjerskih zajednica, aktualnim društvenim moralno-etičkim tema, temama vezanim za međureligijski dijalog i ekumenizam te aktualnim religijskim kretanjima u svijetu.

Poslušajte u Slušaonici