Hrvatski radio

Prvi program

Prevencijom do zdravlja

29.03.2022.

14:57

Autor: Sandra Erak

Izaberi zdravlje

Izaberi zdravlje

Foto: Blaženka Dragašević / Hrvatski radio

Novi su izazovi pred liječnicima. Smirila se panademija, ulažu se dodatni napori u poticanje na preventive preglede. Ožujak je mjesec proglašen odlukom Sabora Mjesecom svjesnosti o raku debeloga crijeva. Udruženih snaga u emisiji su gostovali čelnici krovnih liječničkih organizacija -  predsjednik Hrvatskog liječničkoga zbora prof. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić i predsjednik Hrvatskoga gastroeneterološkoga društva prof. Ivica Grgurević. Poruka je jedinstvena – besplatnim testiranjem spriječite bolest.


Tragovi potresa koji je prije dvije godine na današnji dan pogodio Zagreb i okolicu još su vidljivi i na zagrebačkim zdravstvenim ustanovama. U zagrebačkom, a kasnije i petrinjskom potresu, teško je stradala i Klinika za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj, gdje su oštećena tri od četiri bolnička objekta - objekti Fischer, Turina i Jovičić. Ravnatelj Klinike prof. Goran Roić rekao nam je koliko su odmakli u obnovi.

prof.dr.sc. Goran Roić

prof.dr.sc. Goran Roić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Humanitarna kriza se ne smiruje. Sve je organiziranija i zdravstvena skrb raseljenim Ukrajincima u našoj zemlji. Veliko srce i dobrotu pokazali su mnogi građani, organizacije i udruge diljem zemlje. Nesebično svojem narodu pristiglom u našu zemlju pomaže i doktor Vitalij Sarancha koji posljednjih nekoliko godina živi s obitelji u Zagrebu i radi kao obiteljski liječnik u Vrbovcu.


Vitalij Sarancha

Vitalij Sarancha

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

S iskrenom tugom primili smo vijest o smrti, ratne i poslijeratne ravnateljice vukovarske bolnice, heroine domovinskoga rata naše česte I drage sugovornice dr.Vesne Bosanac. Pamtit ćemo je po nesebičnoj, hrabroj, profesionalnoj brizi za sve koji su potražili utočište u vukovarskoj ratnoj bolnici, posebice tijekom velikosrpske agresije na grad kada su u nemogućim uvjetima liječeni i operirani ranjeni civili I branitelji.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici