Hrvatski radio

Prvi program

Preventivni sistematski pregledi

25.04.2023.

13:08

Autor: Hrvatski radio

liječnici i pacijenti

liječnici i pacijenti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ovaj tjedan počinje probni projekt preventivnih zdravstvenih pregleda u domovima zdravlja u pet naših županija Osječko- baranjskoj, Splitsko dalmatinskoj, Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Primorsko goranskoj. Provodit će se od idućeg mjeseca do rujna.O pojedinostima smo govorili u  emisiji Izaberi zdravlje .  Gosti su bili glavna savjetnica ministra zdravstva Martina Bogut Barić, ravnateljica Doma zdravlja osječko baranjske županije Justinija Steiner,i ravnatelj Doma zdravlja splitsko dalmatinske  županije Marko Rađa.

Posljednji tjedan travnja obilježava se Europski tjedan cijepljenja i Svjetski tjedan cijepljenja. "Velika nadoknada cijepljenja" ovogodišnja je poruka Tjedna s obzirom na pad cjepnih obuhvata u nizu zemalja uslijed COVID-19 pandemije. I o tome smo govorili  u današnjoj emisiji.


studio

studio

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Više od 25 tisuća građana u pet županija koji nisu bili protekle dvije godine kod liječnika imat će priliku za preventivni sistematski pregled doznali  smo od glavne savjetnice ministra zdravstva Martine Bogut Barić.


Martina Bagut Barić

Martina Bagut Barić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Svi građani koji se odazovu pregledu dobit će slobodan dan, a liječnicima će taj posao biti dodatno plaćen.

Martina Bagut Barić

Martina Bagut Barić

Justinija Steiner

Justinija Steiner

Foto: osobno / Hrvatski radio

Prvi s pregledima početkom svibnja kreću liječnici Doma zdravlja osječko baranjske županije rekla nam je ravnateljica Doma zdravlja osječko baranjske županije Justinija Steiner:


U ovom pilot projekt cilj je u našoj županiji pregledati 200 osoba .To su pacijenti stariji od 4o godina koji u zadnje dvije godine nisu ostvarili nikakav kontakt sa svojim liječnikom .

Justinija Steiner

Justinija Steiner


 Splitski dom zdravlja imat će preglede na punktovima u sklopu Doma zdravlja objasnio je način pregleda ravnatelj Marka Rađa.


dr. Marko Rađa

dr. Marko Rađa

Foto: Županija Splitsko dalmatinska / SDŽ

Mislim da su mediji i edukaciji populacije jedna od najbitnijih stvari u očekivanju što većega odaziva i na ove preventivne preglede.

Marko Rađa

Marko Rađa

Cilj je u iduća četiri mjeseca pregledati najmanje tisuću osoba na osnovi iskustava osmislio bi se program preventivnih pregleda na nacionalnoj razini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici