Hrvatski radio

Prvi program

Prijedlog imenovanja vukovarskih ulica po deset poginulih i nestalih braniteljica i branitelja

12.04.2022.

14:39

Autor: Miruna Kastratović

Tanja Domazet Belobrajdić

Tanja Domazet Belobrajdić

Foto: - / Privatna arhiva

Uz obilježavanje Dana branitelja grada Vukovara, tridesetak godina od početka bitke za taj grad, gradu Vukovaru upućen je prijedlog imenovanja ulica imenima branitelja koji su svoje živote ostavili na njegovim ulicama. Prijedlog je uputila vukovarska braniteljica i književnica Tanja Domazet Belobrajdić, a odgovora zasad nema. Prijedlog je obrazložila u emisiji Prva crta. 

Uvidom u popis naziva ulica Vukovara, napisala je u prijedlogu koji je uputila prije mjesec dana, lako je uočljivo kako tek dvije nose imena po onima koji su, braneći ih, na njima ostavili ono najvrjednije što su imali, svoje živote i to Ulica Blage Zadre i Ulica Alfreda Hilla. 


"Dozvolite da ukažem na činjenicu kako nazivi ulica, trgova, škola i drugih javnih ustanova ili objekata, imaju veliki simbolički utjecaj na društvenu svijest. Šetajući ulicama grada, kroz nazive ulica učimo nacionalnu povijest. Također, one su pokazatelj koliko jedan narod brine o svojoj povijesti i nacionalnim interesima. U tom smislu Vukovar je trebao prednjačiti kao svehrvatski simbol i odužiti se onima koji su ugradili sebe u najtežim, ali i najslavnijim trenucima pri kojima se stvarala Hrvatska država - hrvatskim braniteljima".  


Belobrajdić smatra da je krajnje vrijeme, ako već ne i zadnji tren, za takav jedan prijedlog te dodaje da su po njezinom viđenju dva osnovna razloga višedesetljetnog čekanja, jedan su politički kompromisi, a drugi nesloga braniteljske populacije. 


- Ne možemo se dogovoriti i podijelit će se braniteljska populacija, pa je najbolje ne dati naziv ulice ni po jednom poginulom branitelju. To je osobito išlo na ruku onima koji nisu željeli da se zapamte imena onih koji su branili, a ne napadali Vukovar, i da ih nazivi ulica podsjećaju na hrvatske heroje, a ne na vlastiti zločin. 

Uz dužno poštovanje prema svim poginulim i nestalim braniteljima Vukovara, pri čemu je svatko dao svoj herojski doprinos, predložila sam one braniteljice i branitelje čija je dragovoljnost i zapovjedna dužnost ili herojsko djelo, neupitno.

Tanja Domazet Belobrajdić

Morala sam zadati nekakav okvir, kaže predlagateljica. Zato je predložila deset imena, od kojih su dvije braniteljice, četiri branitelja iz Vukovara i četiri branitelja koji su iz drugih mjesta došli u Vukovar braniti Hrvatsku. Također, svi su iz različitih postrojbi, 204. brigade, 1. i 3. brigada, ATJ Lučko, MUP, HOS i to ne znači da se na takvom popisu ne bi trebala naći i neka druga imena. 


- Stavila sam formulaciju "braniteljice i branitelje čija je dragovoljnost i zapovjedna dužnost ili herojsko djelo, neupitno", kako za njih ne bi postojao valjani razlog koji bi se koristio kao isprika zbog kojeg je prijedlog odbijen. 


Tanja Domazet Belobrajdić predložila je slijedeće nazive ulica: 

Stari naziv – prijedlog novog naziva:

- Industrijska – Bože Bionde

- Nova - Ivana Brdara

- Solidarnosti – Marka Živkovića

- Radnička – Milana Grejze

- Budućnosti – Marije Kreko

- Cvjetno naselje – Siniše Vebera

- Njivice – Nade Kušnjer

- Voćarska – Ivice Jurkića

- Slobode - Zorana Grubera

- Kudeljarski odvojak - Vjekoslava CerovečkogTanja Domazet Belobrajdić

Nije, kaže, navodila imena branitelja čija imena su već obilježena na nekoj spomen obilježju, ploči ili im je već obilježeno mjesto pogibije. 


Na svoj prijedlog nije dobila nikakav službeni odgovor. Uputila ga je gradonačelniku, predsjedniku Gradskog vijeća i domoljubnim strankama u gradskoj vlasti. Nadala se da će se otvoriti takva tema, osnovati povjerenstvo za ulice kojemu će i neki drugi građani dati svoje prijedloge, pa će se napokon nakon 30 godina donijeti odluka i ti ljudi dobiti priznanje kakvo zaslužuju. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prva crta

Emisija govori o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onima koji su se prilagodili poslijeratnom životu ali i onima koji to, iz različitih razloga, još nisu uspjeli. Urednica: Miruna Kastratović

Poslušajte u Slušaonici