Hrvatski radio

Prvi program

Pripreme za Uskrs u zagrebačkom domu za starije osobe Park

12.04.2022.

15:18

Autor: Aleksandra Funes

Kreativna radionica

Kreativna radionica

Foto: Aleksandra Funes / Hrvatski radio

Uskrs je na vratima i zadnje pripreme pred taj veliki blagdan privode se kraju. U zagrebačkom Domu za starije osobe Park članice kreativne radionice već su prošlog tjedna dovršavale ukrašavanje uskrsnih jaja i oslikavale platnene vrećice s motovima proljeća. Popuštanje epidemioloških mjera i kod njih se osjeti. 


- Sad se lakše diše, uglas kažu gospođe – Božica, Marija, Darinka, Kata, Mira i Gabrijela.


Kreativna radionica

U nadležnosti Grada Zagreba jedanaest je domova za starije osobe u kojima je osiguran smještaj za 4000 korisnika.

U njima je starijim ljudima osigurano stanovanje, prehrana, održavanje osobne higijene, briga o zdravlju, njega, radne aktivnosti i organizacija slobodnog vremena. Stručni timovi u domovima za starije trudi se kvalitetno im ispuniti svaki dan. Tako je i u Domu Park. Nakon stanke koja je trajala više od dvije godine, njihova plesna dvorana ponovno je bila puna, kaže socijalna radnica Ana Balog. 


- Osjeti se da su mjere popustile. Korisnici su se i unutar Doma kretali prema posebnom režimu i blagovaonicu su koristili naizmjenično u dvjema skupinama, a sad ponovno i objeduju zajedno. 

Ana Balog

Stariji ljudi u Zagrebu mogu koristiti i usluge cjelodnevnog boravka. Takve usluge pružaju domovi Medveščak, Sveta Ana i Sveti Josip. Cjelodnevni boravak u tim domovima znači da starija osoba ujutro dolazi u prostorije doma namijenjene takvoj vrsti skrbi i boravi ondje dulje od 8 sati. 


Osim boravka, korisnicima su osigurani prehrana, održavanje osobne higijene, briga o zdravlju, njega, radne aktivnosti, organizacija slobodnog vremena, a prema potrebi i zahtjevima korisnika, i prijevoz do njegova doma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.