Hrvatski radio

Prvi program

Proljeće u boji narcisa, alergija, korone

31.03.2022.

09:54

Autor: Sandra Erak

Narcisi

Narcisi

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Viroze, korona, alergije, postcovid kako doći do prave dijagnoze? Pokušali smo doznati od specijalistice obiteljske medicine i dopredsjednice Hrvatske liječničke komore dr. Vikice Krolo i ravnateljice Poliklinike za dišni sustav grada Zagreba  pulmologinje dr. Alme Rožman. Kod bilo kojega simptoma respiratorne infekcije prvo se otklanja sumnja na Covid 19 koji je još, kako tvrde, glavna respiratorna infekcija. No, s buđenjem prirode sve je više problema i s alergijama.


- Nerijetko nakon blagog preboljenja Covida nakon nekoliko mjeseci javljaju se pacijenti s postcovid sindromom, rekla je dr. Alma Rožman.


dr.Alma Rožman

Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava diljem zemlje raznim aktivnostima - Dan narcisa. Želja je osvijestiti važnost preventivnih pregleda dojki kako bi se na vrijeme otkrio rak dojke i smanjila smrtnost. Predsjednica Udruge Europa Donna Hrvatska Vesna Ramljak upozorava na važnost ranoga otkrivanja bolesti, a predsjednica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka NISI SAMA Ivana Kalođera najavljuje da kao udruga nastavljaju s projektom besplatnoga taksi prijevoza za bolesnice. Skrećemo pozornost na važnost fizioterapije prije i poslije operacije dojke.


Ivana Kalođera i Vesna Ramljak

Ivana Kalođera i Vesna Ramljak

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Humanitarnoj pomoći raseljenim Ukrajincima u našoj zemlji pridružila se i Hrvatska komora medicinskih sestara. Njihov predsjednik Mario Gazić objasnio je kako se može pomoći, ali i kako se ukrajinske medicinske sestre mogu uključiti u naš zdravstveni sustav.

Mario Gazić

Poslušajte cijelu emisiju Izaberi zdravlje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici