Hrvatski radio

Prvi program

Prvi slučajevi krakena u našoj zemlji

27.01.2023.

14:34

Autor: Sandra Erak

Krunoslav Capak

Krunoslav Capak

Foto: HTV / HRT

Nova varijanta koronavirusa tzv. kraken, stigla je u Hrvatsku. Potvrdio je za hrvatski radio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. U uzrocima prikupljenim u prva dva tjedna zabilježeno je 12 slučajeva, a riječ je o podvarijanti BA.5 koronavirusa. S obzirom na to da se ova varijanta brzo širi i zaraznija je, Capak očekuje da ih trenutačno ima mnogo više. Kliničke slike bolesti dosad potvrđuju da oni ne uzrokuju teži oblik bolesti.

Mjere opreza su i dalje važne, posebice pranje ruku, a starijim i rizičnim skupinama savjetuje se izbjegavanje velikih okupljanja u zatvorenim i javnim prostorima. Cjepivo je, također učinkovita zaštita protiv krakena, odnosno težih oblika bolesti. Dr. Capak komentirao je i nagađanja o tom da bi danas Svjetska zdravstvena organizacija mogla donijeti odluku o proglašenju kraja pandemije. Ne očekuje da bi se danas mogla donijeti takva odluka.

Krunoslav Capak

S obzirom na broj oboljelih i umrlih u svijetu, i dalje su te brojke prilično visoke, nije vjerojatno da će danas WHO donijeti odluku o proglašenju kraja pandemije.

Krunoslav Capak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici