Hrvatski radio

Prvi program

"PTSP na rubu smrti i ludila" - knjiga koja opisuje iskustvo dragovoljca Domovinskog rata u psihijatrijskim ustanovama u Hrvatskoj

28.12.2021.

10:32

Autor: Miruna Kastratović

Izvor FB Petra Bukovca

Izvor FB Petra Bukovca

Foto: Petar Bukovac / -

U vlastitoj nakladi nekadašnji novinar i dragovoljac domovinskog rata Petar Bukovac izdao je knjigu ‘PTSP – na rubu smrti i ludila”. Opisuje iskustvo liječenja od PTSP-a u psihijatrijskim ustanovama u Hrvatskoj, u kojima se liječio nakon više pokušaja suicida. Knjiga "PTSP na rubu smrti i ludila" ujedno je i podsjetnik na nerješive probleme hrvatskih branitelja koji se liječe od PTSP-a. 


Autor Petar Bukovac za svoju knjigu kaže da je ispovjedaonica njegova života. Ona je i sjećanje na hrvatske branitelje liječene u psihijatrijskim ustanovama u Republici Hrvatske čijih imena se nitko neće sjećati, pogreb im je, kako opisuje autor Bukovac, kraći od dužine lijesa.  Takvih je branitelja on sreo tijekom svojih hospitalizacija i baš zbog njih napisao je knjigu. Bukovac kaže kako im je knjigu posvetio jer ne zaslužuju da budu zaboravljeni i jer su došli do zida, raspala im se obitelj, unutarnji svijet i našli su se u bezizlaznoj situaciji. Psihijatar Herman Vukušić pohvalio je inicijativu Petra Bukovca u pisanju ove knjige jer je osobnim narativom pomogao sebi ali i društvu da se ne zaboravi. Postoje dvostruka mjerila, upozorava Herman Vukušić i za branitelje su ona uvijek drugačija nego za ostatak populacije. PTSP poslije rata stručno zovemo sekundarna viktimizacija jer žrtva po drugi put postaje žrtva odnosom države i društva za koju se borila. 


O svemu u Prvoj crti

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prva crta

Emisija govori o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onima koji su se prilagodili poslijeratnom životu ali i onima koji to, iz različitih razloga, još nisu uspjeli. Urednica: Miruna Kastratović

Poslušajte u Slušaonici