Hrvatski radio

Prvi program

Putovnica za zdrave zube

04.04.2023.

18:33

Autor: Hrvatski radio

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Koji su rezultati Nacionalnoga programa za preventivu i zaštitu oralnoga zdravlja ? Je li program Zubne putovnice potaknuo brigu o zdravlju zubi?  Koliko manjak oralne higijene utječe na druge bolesti i opće zdravlje? Odgovore smo dobili u  emisiji u povodu ovogodišnjega Svjetskog  dana oralnoga zdravlja koji je ove godine održan pod sloganom "Budi ponosan na svoja usta". Oralno zdravlje, osim što je jako važno za kvalitetniji život pojedinca i zajednice, veliki je izdatak zdravstvenog proračuna. 


Prema projekcijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ulaganjem u preventivu ostvarujemo uštedu od 18 milijuna eura godišnje koje možemo uložiti u dodatnu edukaciju građana. Gosti emisije su bili predsjednica Nacionalnog programa „Zubna putovnica“ i predsjednice Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu dr. sc. Anka Jurišić Kvesić, te članovi povjerenstva prof. dr.sc. Hrvoje Jurić sa Stomatološkoga fakulteta u Zagrebu i voditeljica odjela za zaštitu i liječenje usta i zubi  mr. sc. Marijana Radić Vuleta iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.


gosti Izaberi zdravlje

gosti Izaberi zdravlje

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Jesmo li još prema broju liječenih, izvađenih i broju karijesa među najgorima u Europi ? Jesu li točni podaci da 80 posto Hrvata boluje od neke parodontne bolesti, 90 posto ih ima karijes, a 11 posto nema svojeg stomatologa? Nakon uvođenja obveznih stomatoloških pregleda djece u sklopu Nacionalnog programa Zubna putovnica, od 2017. primjetno je poboljšanje njihova oralnog zdravlja, smanjen je broj karijesa, izvađenih i popravljenih zubi, kaže prof. Jurić.

prof.dr.sc.Hrvoje Jurić

prof.dr.sc.Hrvoje Jurić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

KEP indeks -broj karijesa, izvađenih i popravljenih zubi kod dvanaestogodišnjaka je 2,5 što nije idealno, tendencija je 1,0, ali nismo na dnu ljestvice, nešto je bolja situacija.

prof. dr. sc. Hrvoje Jurić

prof.dr.Jurić

Zubna putovnica je zaživjela u cijeloj Hrvatskoj. U njezinoj provedbi, osim stručnjaka, računa se na obitelj, jer roditelj je prvi preventivac, te školsku medicinu i uskoro pedijatre - doznajemo od dr. Jurišić Kvesić.

dr.Jurišić Kvesić

dr.Jurišić Kvesić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

dr.Jurišić Kvesić

Ponosni smo na Zubnu putovnicu. Ona je doista jedinstveni obrazac i nema upisa u školu bez pregleda kod stomatologa, a planira se to uvesti i kod upisa u vrtić.

dr. Jurišić Kvesić

Manjak oralne higijene povezan je s brojnim ozbiljnim bolestima. Liječnici upozoravaju na povezanost parodontitisa i  dijabetesa, bolesti srca, demencije, reumatoidnog artritisa i drugih autoimunih  bolesti. O tome je govorila i mr. Radić Vuleta.


mr.Radić Vuleta

mr.Radić Vuleta

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

mr.Radić Vuleta

Bez dobre oralne higijene nema ni dobroga općega zdravlja.

mr. Radić Vuleta

gosti emisije

gosti emisije

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici