Hrvatski radio

Prvi program

Rijetke bolesti

28.02.2023.

16:57

Autor: Sandra Erak

Dan rijetkih bolesti

Dan rijetkih bolesti

Foto: - / -

Međunarodni je dan rijetkih bolesti. To su bolesti koje se javljaju kod manje od 5 pojedinaca na 10 000 stanovnika. Postoji ih više od 6 tisuća, a od njih boluje između 30 i 40 milijuna ljudi u Europi, među kojima je polovica djece. Za najveći dio rijetkih bolesti još nisu pronađeni učinkoviti lijekovi, dok su za one bolesti za koje postoje, lijekovi uglavnom skupi i većini bolesnika nedostupni. O problemima oboljelih, ali i poboljšanjima u dijagnostici i liječenju govorili smo u emisiji Izaberi zdravlje. 


Gosti emisije su bili predsjednica Hrvatske udruge oboljelih od sklerodermije Jadranka Brozd, Ivana Hrastar iz Hrvatskoga saveza za rijetke bolesti, te predstojnik Centra za translacijska i klinička istraživanja KBC Zagreb prof. dr. sc. Fran Borovečki.


Liječnici su obilježili svoj 149 rođendan, Dan liječnika koji se obilježava 26. veljače, na dan kada je 1874. osnovan Hrvatski liječnički zbor. Tim smo povodom razgovarali s predsjednikom Hrvatskoga liječničkoga zbora prof. Željkom Krznarićem. Posjetili smo i ordinaciju obiteljske medicine dr. Antuna Tucića u Novoj Kapeli kod Slavonskoga Broda.


Gosti emisije izaberi zdravlje

Gosti emisije izaberi zdravlje

Foto: Hrvatski radio / Hrvatski radio

Ivana Hrastar

Ivana Hrastar

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnoga dana rijetkih bolesti je u znaku zebre. Koje su poveznice između te životinje i rijetkih bolesti rekla nam je Ivana Hrastar iz Hrvatskog saveza udruga oboljelih od rijetkih bolesti. Izvijestila nas je i o pomoći koju pružaju oboljelima od rijetkih bolesti.

Ivana Hrastar

Jadranka Brozd

Jadranka Brozd

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Na probleme s kojima se susreću oboljeli od rijetkih bolesti upozorila je predsjednica Hrvatske udruge oboljelih od sklerodermije. Neki bolesnici, kaže, čekaju desetljećima na pravu dijagnozu i terapiju. Nisu im samo nedostupni lijekovi, nego i fizikalna terapija i psihosocijalna pomoć. Pomoglo bi im da imaju sve na jednom mjestu od dijagnostike, terapije, rehabilitacije do informacije. 

Jadranka Brozd

Fran Borovečki

Fran Borovečki

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Za najveći dio rijetkih bolesti još nisu pronađeni učinkoviti lijekovi, dok su za one bolesti za koje postoje, lijekovi uglavnom skupi i većini bolesnika nedostupni. No, imamo ipak poboljšanja u dijagnostici, istaknuo je prof. Fran Borovečki, a među njima će i biti i novorođenački probir na spinalnu mišićnu atrofiju u bolnicama.

Fran Borovečki

Željko Krznarić

Željko Krznarić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Liječnici su obilježili svoj 149 rođendan, Dan liječnika koji se obilježava 26. veljače, na dan kada je 1874. osnovan Hrvatski liječnički zbor. Gost emisije je bio predsjednik Hrvatskoga liječničkoga zbora prof. Željko Krznarić. 

Željko Krznarić

Obiteljski liječnici u ruralnim krajevima su među najtraženijima. U povodu Dana liječnika razgovarali smo s dr. Antunom Tucićem u njegovoj ordinaciji obiteljske medicine u Novoj Kapeli.

Antun Tucić

Antun Tucić

Foto: - / HRT

Antun Tucić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici